Notice: Undefined offset: 3 in /home/faptdive/public_html/plugins/content/adsinside/adsinside.php on line 180

Care sunt nivelurile de limbă și cum le atest?

Care sunt nivelurile de limbă și cum le atest?

Ce sunt nivelurile de limbă?
Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) a stabilit că persoanele care au învățat o limbă străină pentru o anumită perioadă și dețin anumite competențe vor putea să fie încadrați într-un anumit nivel.
Acest lucru este valabil pentru învățarea oricărei limbi străine, indiferent că este o limbă europeană sau una asiatică, aceste informații de bază sunt general valabile. Desigur că, competențele pe care le deții, depind mult de limba pe care o înveți. Acest lucru se datorează diferențelor între limbi, însă cum am menționat și mai sus, există un set de competențe general valabile. Acestea sunt:
⦁    înțelegere (ascultare, citire);
⦁    vorbire (participare la conversație, discurs oral);
⦁    scriere
Care sunt nivelurile de limbă?
În funcție de competențele deținute există șase niveluri de limbă: A1, A2, B1, B2, C1 și C2. A1 este primul nivel, începător de la zero, iar nivelul C2 este considerat aproape de vorbitor nativ.
Cei care dețin nivelul A1 și A2 sunt considerați utilizatori elementari.
A1 – nivelul introductiv A2 – nivelul de bază
Aceste două niveluri sunt cele pe care le obții prima oară când începi să înveți o limbă străină. În această perioadă se pun bazele, dar ai nevoie constantă de ajutorul unui dicționar sau al interlocutorului. Poți să discuți despre mediul apropiat, folosind cuvinte simple și timpul prezent.
Cei care dețin nivelul B1 și B2 sunt considerați utilizatori independenți.
B1 – nivelul intermediar B2 – nivelul post-intermediar
Începând cu nivelul B1 începi să fi mai stăpân pe informația pe care o comunici și nu mai nevoie de același sprijin din partea interlocutorului. Vocabularul se dezvoltă și pe teme mai complexe, decât mediul apropiat. Iar, temele de gramatică încep să conțină subiecte mai complicate la care ai nevoie de o studiere mai aprofundată. La nivelul B2 poți să îți exprimi opinia sau să formulezi argumente pro și contra asupra unei teme date, fără să fie nevoie să te pregătești dinainte. Dacă ar fi să caracterizăm pe scurt aceste niveluri, am putea spune: „devii independent”.
Cei care dețin nivelul C1 și C2 sunt considerați utilizatori experimentați.
C1 – nivelul autonom C2 – nivelul de stăpânire al limbii
Aceste ultime niveluri reprezintă utilizatorii care nu au probleme când vine vorba de exprimare și corectitudine. Cei care dețin aceste niveluri au abilitățile de comunicare apropiate cu cele ale unui vorbitor nativ.
Descrierea pe care am realizat-o mai sus este una sumară, la fiecare nivel există anumite teme de vocabular și gramatică care trebuie atinse pentru a putea deține la final competențele necesare.
Certificate care atestă nivelul
Pentru a putea stabili și evalua obiectiv nivelul unei persoane au fost create 5 certificate pentru limba germană. Acestea includ primele 5 niveluri, însă unele nu mai iau în considerare și nivelul C2.
⦁    Das deutsche Sprachdiplom (DSD) – acesta este un examen pe care îl pot susține doar elevii care au studiat germana matern, fiind susținut gratuit de statul german pentru aceștia
⦁    Certificatul Goethe – acesta este destinat oricui dorește să își ateste nivelul, dar este recomandată atingerea unei vârste minime pentru participarea la examen
⦁    Test DaF (Detusch als Fremdsprache) – acest examen e potrivit pentru cei care doresc să studieze în străinătate
⦁    Certificat TELC – acest examen se poate susține de oricine, dar în general se adresează persoanelor care s-au mutat în Germania și doresc să aplice pentru cetățenie
⦁    Österreichisches Sprachdiplom (ÖSD) – acesta este un examen organizat de statul austriac, din acest motiv se poate ca unele landuri din Germania să nu îl ia în considerare
Acestea au fost câteva informații pe scurt despre certificat, în funcție de nevoile personale poți alege unul dintre acestea.
De ce este important să știi ce nivel ai
Știind ce nivel ai și dacă obții și un certificat îți va fi mai ușor să dovedești că știi limba germană, decât dacă doar ai admite acest fapt.
În ultimii ani tot mai multe persoane au învățat limba germană, însă nu toți reușesc să o învețe la nivelul cerut. În cazul unei angajări sau dacă dorești să te înscrii la o anumită facultate în limba germană, ți se va cere un anumit nivel de cunoaștere al limbii. Din acest motiv, este important să știi nivelul pe care îl ai.
De exemplu, dacă dorești să pleci în Germania la facultate, vei avea nevoie de nivelul B2. Însă, dacă tu nu ai reușit să ajungi decât la A2 îți va fi mai dificil și un lucru pe care îl poți face înainte de a pleca este să înveți germana la un nivel mai ridicat. Acest lucru este valabil în orice situație de acest tip.
Așadar, cunoașterea nivelului este importantă pentru a te putea asigura că ai nivelul potrivit pentru ceea ce îți dorești.
Centre pentru învățarea limbii germane
Dacă încă nu ai ajuns la nivelul de care ai nevoie, o primă soluție este să te înscrii la un curs de germană.
Centrul Gutenberg oferă cursuri online pentru adulți. Oferta de cursuri constă din cele clasice, și cele conversaționale, organizate cu vorbitori nativi. Pentru a observa modul de organizare al cursurilor și metodele utilizate poți participa la unul dintre cursurile demonstrative gratuite, cu unul dintre trainerii centrului.
De asemenea, la Centrul Didacto sunt organizate activități educaționale online și offline pentru cei mici. Activitățile online constau din cursuri clasice și ateliere conversaționale. Și aici vei putea să te înscrii la o sesiune demonstrativă gratuită, pentru a observa dinamica echipei. Iar, activitățile offline sunt taberele de zi, din Cluj-Napoca sau cele pe timp de vara, cu cazare la munte. Toate aceste activități sunt diverse și axate pe nevoile copiilor.
Pentru a afla mai multe despre spațiul germanofon și pentru a începe învățarea limbii germane accesează site-urile de mai sus, ale celor două centre.