Va mai avea Ploieștiul apă caldă de la 1 mai?

Va mai avea Ploieștiul apă caldă de la 1 mai?

Situație fără soluție la Ploiești, unde primarul Adrian Dobre ne liniștește că apa caldă va curge la robinet și după plecarea Veolia Energie Prahova, însă fără să ne zică și cum are de gând să facă acest lucru. Lucrul cert este că operatorul care asigură termoficarea până la 1 mai tarifează gigacaloria la prețul din 2011, autoritățile prahovene refuzând repetat ajustarea tarifară, în ciuda insistențelor și precizărilor Veolia că nu poate continua furnizarea în aceste condiții.

 

Diferențe de peste 118 milioane de lei au fost acoperite de-a lungul timpului de compania-mamă pentru creșterea prețului combustibilului, cheltuieli provenite din invetiții suplimentare ori costuri aferente emisiilor de CO2. Este de așteptat ca aceste pierderi să se transfere de la 1 mai în contul celui care va prelua serviciul de termoficare, adică Primăria Ploiești, conform ultimelor informații, deci tot buzunarul cetățeanului de rând va trebui să suporte efectele acestei situații cu iz de duș rece.

Adrian Dobre pare că încearcă o permanentă tărăgănare a situație. ANRE a avizat o majorare a tarifului, până la 237,35 lei/Gcal, în 2018, însă acesta s-a opus din răsputeri implentării, sfidând chiar o obligație legală. În plus, primăria Municipiului Ploiesti este singura administrație publică din țară care a refuzat să  acorde subvenții la populație, cu toate că invocă continuu dorința de a apara interesele ploieștenilor.

Acum, Primarul Dobre spune că ar negocia cu Veolia, dar să nu majoreze tariful. Din 2011, rata cumulată a inflației a crescut cu peste 18,5%, salariul mediu pe economie s-a mărit cu mai bine de 86% și combustibilul s-a scumpit peste 42% , dar Adrian Dobre pretinde în continuare că prețul local de furnizare a energiei termice să rămână pe loc.

Pentru ploieșteni, cei asupra cărora se vor resimți cel mai puternic rezultatele, situația pare suspendată, nimeni neștiind, de fapt, dacă de la 1 mai la robinetul roșu va mai curge sau nu apă caldă.