APA- minunea de langa noi

Apa – cea mai comună substanță de pe pământ este și astăzi plină de mister pentru cercetători. Din timpuri străvechi, oamenii de ştiinţă, filosofi şi teologii au încercat să înţeleagă proprietăţile sale fizico-chimice neobișnuite cunoscute parțial

astăzi ca „anomaliile apei” care nu se integrează în asamblul de legi ce guvernează fizica și chimia. Dacă una, o singură anomalie ar lipsi viața nu ar mai fi posibilă! Apa este singura substanță de pe Terra care se dilată când se răcește, de aceea apa inghețată din interiorul rocilor dure determină spargerea acestora, proprietate folosită de multe civilizații antice pentru a disloca roca din munte. Apa poate ajunge în pori și capilare la presiuni foarte mari, astfel presiunea într-o samânță în germinație poate atinge 400 de atmosfere, ce permite acestui grăunte fragil să străpungă asfaltul.

 

Apa este cea mai moale și mai maleabilă substanță de pe Terra și totuși ea poate eroda cea mai dură piatră. Filozoful chinez Lao Tzu spunea acum 2500 de ani că “ceea ce este flexibil și maleabil învinge ceea ce este puternic, iar ce este moale învinge ce este dur”- concepte ce stau la baza filosofiei orientale. Nimic nu poate invinge apa dar oricine o poate cuceri !-ce paradox minunat.

Deși am ajuns în spațiul cosmic, oamenii de stiință si-au dat seama că, la ora actuală, se știe foarte puțin despre apă. Experimente efectuate în toate laboratoarele lumii au evidențiat că apa recepționează și înregistrează orice influență exterioară, amintindu-și tot ce se petrece în spatiul ce o înconjoară. Cercetatorul japonez Masaru Emoto a arătat că apa are memorie, cercetările sale punând în evidență influența stărilor noastre emoționale asupra apei.

Apa este aliment,medicament și cel mai natural supliment nutritiv. Ea conține  săruri minerale în diverse concentrații care îi dau individualitate facând-o benefică pentru organismul uman, asigurându-i astfel prin intermediul lor complexitatea proceselor biochimice.

Procedeele,construcțiile și instalațiile de alimentare cu apă au parcurs un lung drum istoric, dezvoltându-se paralel cu celelalte ramuri ale știintei și tehnicii. Gradul de civilizație al unui popor se poate aprecia nu numai după monumentalitatea construcțiilor pe care le-a realizat ci și după modul cum a rezolvat problema apei, urme de lucrări de alimentare cu apă și de canalizare au fost găsite în toate epocile istoriei, la toate civilizațiile, unele dintre ele fiind capodopere inginerești, sursă de inspirație pentru proiectele de astăzi.

Sistemul de alimentare cu apă din cadrul Exploatare Sistem Zonal Prahova cuprinde o amenajare complexă ce are în componență 3 stații de tratare și peste 150 km de conducte de aducțiune. Specificul acestui sistem de alimentare cu apă este că folosește diferența de nivel între sursa de apă, stația de tratare și consumatori –aducțiunea atât a apei brute cât și a celei tratate facându-se gravitațional, fără a folosi pomparea.

Stația de Tratare Paltinu- Voila, cea mai veche și mai mare din punct de vedere al capacității de tratare a fost pusă în funcțiune în anul 1971. Procesul tehnologic include două linii tehnologice, una de producere apă potabilă pentru localitatile Câmpina, Cornu, Brebu,Telega, Breaza, Banești, Florești, Baicoi, Moreni, Ploiești și una pentru uz industrial pentru alimentarea platformelor industriale Brazi și Teleajen.

Din punct de vedere calitativ apa furnizată conține săruri de calciu și magneziu (carbonați, bicarbonați, sulfați) ce imprimă caracteristicile de apă de munte, cu gust uțor dulceag. Duritatea este de 10-12 –grade germane – o valoare medie indicată pentru consumul uman datorită conținutului echilibrat de calciu, magneziu, potasiu, sodiu. Organizatia Mondială a Sănătății a stabilit o limita minimă pentru duritate de 5 grade germane–sub această limită apar afecțiuni cerebrale, cardiovasculare, renale. De aceea, valoarea de 10-12 grade germane este optimă pentru buna funcționare a creierului, inimii, rinichilor, sistemului osos.

Cantitatea de dezinfectant (clor) introdusă este continuu controlată astfel încât aceasta să nu afecteze organismul uman, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigure o apă sanogenă –adică lipsită de bacterii patogene.Toți reactivii de tratare folosiți în procesul tehnologic sunt avizați  de autoritățile sanitare din Comunitatea Europeana și controlați continuu prin analize de laborator. Reactivii folosiți în tratarea apei au rolul de a îndeparta încărcătura organică și patogenă astfel încât aceasta să nu constituie un pericol pentru sănătate.

Grija pentru sănătatea consumatorilor și oferirea unei ape de calitate a fost și este principalul obiectiv pentru fiecare salariat- de la simplul operator la directorul general al societății

Astfel, pentru a ține sub control modificările calitative ale sursei de apă brută - respectiv apa provenită din Barajul Paltinu (care inerent este supusă degradării naturale și umane) precum și pentru a face față cerințelor legislative în continuă creștere încă din anul 2007 s-au făcut schimbări majore în ceea ce privește tehnologiile de tratare, unele dintre ele fiind implementate în premieră in România la Stația de Tratare Paltinu-Voila.

În anul 2007 s-a înlocuit sulfatul de aluminiu, principalul reactiv de coagulare cu o substanță mult mai complexă, prehidrolizată–polihidroxiclorura de aluminiu, ce a ridicat randamentul treptei de îndepărtare a suspensiilor cu 40%. În anul 2010 în premieră în România s-a introdus ca reactiv de coagulare o substanță bicomponentă –polihidroxiclorosulfatul de aluminiu eficientă în cazul turbidităților reduse ale a pei brute precum și a algelor.

In anul 2014 s-a introdus un floculant de ultimă generație pe bază de siliciu–de producție germană. Stația de Tratare Paltinu- Voila a fost prima din lume ce a utilizat acest produs- astfel crescând eficiența de îndepărtare a suspensiilor în proporție de 99%, a algelor și a organismelor patogene în proporție de 100%.

În ultimii zece ani s-au derulat lucrări de reabilitare la toate construcțiile hidrotehnice din cadrul stației de tratare- prize de apă, decantoare, filtre, rezervoare. Deasemenea, s-a achiziționat constant aparatura de monitorizare și control de ultimă generație atât pentru monitorizarea on line prin sistem SCADA cât și de laborator.

Apa furnizată este controlată continuu cu implicare și responsabilitate, intregul personal al societății fiind preocupat de a oferi performanța.

Toate aceste măsuri implementate au permis conformarea calității apei livrate în proporție de 100% la cerințele legale, optimizarea cheltuielilor de operare. În plus, aici în Stația de Tratare Paltinu-Voila s-a creat în ani o tradiție de pionerat în domeniul tratării apei, o echipă cu multă dăruire ce încearcă să conserve și să promoveze miracolul natural al acestei surse de apă.

Un articol de

dr.ing. Daniela Gologan, Șef laborator

Calitatea Apei  Voila, ESZ Prahova