Vezi ce modificări aduce 2020 în privința achiziționării cartelelor preplătite!

Vezi ce modificări aduce 2020 în privința achiziționării cartelelor preplătite!

Schimbările referitoare la vânzarea cartelelor telefonice se regăsesc în două ordonanțe ale Guvernului, respectiv OUG nr. 62/2019 și OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, și au ca scop o mai bună localizare a apelurilor de urgență și reducerea numărului de apeluri abuzive făcute la 112.

Astfel, din aprilie 2020, cartelele preplătite pot fi cumpărate doar în baza unui act de identitate. Mai exact, persoanele ce vor să cumpere cartele telefonice vor trebui să prezinte operatorului de telefonie mobilă o copie a unui act de identitate valabil și serie de date de identificare, respectiv nume, prenume, codul numeric personal și adresa de domiciliu.

Aceste modificări îi vizează atât pe românii care vor să cumpere cartele preplătite, cât și pe cetățenii străini. La cumpărarea unei cartele telefonice, aceștia din urmă trebuie să transmită firmelor de telefonie mobilă, în plus față de datele enumerate mai sus, numărul actului de identificare, precum și țara care a emis documentul.

Pe de altă parte, persoanele care au luat cartele preplătite, fără să-și dea datele personale, nu le vor mai putea folosi din toamna lui 2020, mai precis după 1 septembrie 2020. Problema este că firmele de telefonie mobilă vor fi obligate, începând cu acea dată, să blocheze respectivele cartele. De asemenea, deținătorii de cartele preplătite vor fi obligați să anunțe firma de telefonie mobilă atunci când pierd sau le este furată o cartelă preplătită. Și în astfel de situații, cartela telefonică va fi blocată.

Specialiștii susțin că strângerea de date personale la vânzarea cartelelor preplătite este problematică. Un aspect negativ al acestei măsuri este, potrivit Asociației pentru Tehnologie și Internet, aglomerarea activității firmelor de telefonie mobilă, care vor fi nevoite ca, într-un termen de doar nouă luni, să înregistreze datele a aproximativ zece milioane de persoane.

Totodată, experții cred că termenul de stocare a datelor personale preluate de la cumpărătorii de cartele preplătite, de doar cinci ani, ar putea fi insuficient pentru a asigura un echilibru între protecţia drepturilor persoanei vizate şi interesul public.