A început scandalul! Medicii de familie acuză DSP Prahova că încalcă legea!

A început scandalul! Medicii de familie acuză DSP Prahova că încalcă legea!

Medicii de familie prahoveni consideră că DSP Prahova încalcă legislația atunci când emite adrese prin care se încearcă plasarea răspunderii în ce privește evaluările Covid 19. Într-un comunicat remis de asociațiile medicilor de familie din județul nostru se arată că:

”Medicii de familie pot și vor să își ajute pacienții în aceste momente dificile pe care le trăim de aproximativ 6 luni.

Medicii de familie pot și vor să ajute sistemul de sănătate să funcționeze eficient și să protejeze în cele din urmă tot pacientul, indiferent de gradul său de sănătate, simptomatic, asimptomatic sau oligosimptomatic.

Medicii de familie pot și vor să ajute prin comunicarea corectă, informată și legală, către concetățeanul care nu are cum să fie la curent cu multitudinea de modificări legislative.

Medicii de familie NU pot și NU vor să transmită informații eronate.

Medicii de familie NU pot și NU vor să ofere soluția incorectă care pune pacienții pe drumuri inutile și evitabile în plină pandemie.

Medicii de familie NU pot și NU vor să fie îndrumați la rândul lor pe drumuri greșite, prin adrese interpretate în interes personal de către DSP Prahova, pentru a scăpa de răspundere

Medicii de familie NU pot și NU vor să riște să plătească în viitor penalități incomensurabile momentan, din cauza respectării indicațiilor venite de la DSP Prahova.

Organizaţiile medicilor de familie din Prahova (SMG/MF Prahova si PMF Prahova) constată din păcate că realitatea ultimelor luni ne complică viața, ne afectează voința și ne lezeaza dorința de a ajuta. Inevitabil ne ridicăm întrebarea : DE CE? Chiar este mai important decat orice, plasarea răspunderii asumate? Fiecare adresă sosită pe mailurile medicilor de familie, cu punct de plecare DSP Prahova, este dovada vie a plasării răspunderii de la decidenți, în curtea medicilor de familie. DSP Prahova continuă să recomande pacienţilor COVID pozitivi să se izoleze la domiciliu și să se adreseze medicului de familie, fără să îi îndrume pentru evaluare specializată către unitățile sanitare desemnate, încălcând legea. DSP Prahova le cere medicilor de familie să îşi asume sub semnatură solicitarea emiterii deciziei de confirmare a izolării, solicitare care este efectuată conform legii de către medicul curant , la momentul evaluării specializate. DSP Prahova solicită medicilor de familie colectarea de date personale, documentație necesară eliberării deciziilor, activitate pe care trebuie să o desfășoare angajații acesteia.

DSP Prahova solicită medicilor de familie să elibereze concedii de izolare la pacienți pozitivi SARS-CoV-2, inițiale, ignorând legislația în vigoare, care specifică clar că inițierea este facută de către medicul specialist curant care a evaluat cazul la momentul deciziei prelungirii izolării, la domiciliu. În consecință, organizaţiile medicilor de familie din Prahova (SMG/MF Prahova și PMF Prahova) au trimis în 07.08.2020 o adresă către DSP Prahova în care prezintă situaţia din teritoriu şi solicită respectarea legislaţiei în vigoare. A fost solicitat un răspuns până la data de 10.08.2020 orele 12, din partea DSP Prahova, pentru a debloca situaţia, dar acest răspuns a nu venit. Chiar și încercarea comunicării directe cu conducerea instituției nu s-a putut realiza, nici măcar refuzul nu a fost comunicat… am fost doar ignorați. Continuăm să recomandăm colegilor noștri să respecte legile în vigoare și să exercite activități medicale în beneficiul pacienților și în siguranță deplină pentru propriile lor cabinete medicale. Menționăm că intenționăm să ne apărăm colegii de viitoare imputări pentru certificate de concediu eliberate eronat, dar conforme cu adresele DSP Prahova, iar dacă singura soluție va fi prin instanță, nu vom ezita să tragem la răspundere persoanele care au semnat “recomandarile” primite din partea Direcției de Sănătate Publică Prahova pe perioada pandemiei.

Atragem atenția că vom monitoriza cu atenție mesajele pe care colegii le vor primi de la Direcția de Sănătate Publică Prahova pe acest subiect și în cazul constatării oricărei intenții de intimidare sau control nejustificat ori abuziv în următoarele luni asupra colegilor din Prahova, nu vom ezita să intervenim prin consiliere juridică acordată membrilor SMG/MF Prahova și PMF Prahova. Medicii de familie pot și vor să își ajute pacienții, așa cum au făcut-o și în trecut, atât acum pe timpul pandemiei cât și în viitor ținând cont atât de nevoile lor cât și de litera și spiritul legii”.