Pas cu pas/ Cum a arătat gripa aviară în România în 2006?

Pas cu pas/ Cum a arătat gripa aviară în România în 2006?

Gripa aviara a lovit in doua randuri Romania in acest an. Dupa ce in aprilie autoritatile anuntau ca au invins in lupta cu virusul, H5N1 avea sa reizbucneasca, mult mai puternic si sa afecteze nu mai putin de 125 de localitati. Bilantul indica peste un milion de pasari sacrificate. Din fericire nu au existat victime umane, ca in alte tari. Romania sufera si acum de pe urma acestui flagel- exporturile de carne de pui nu au fost inca reluate. 2006 incepe cu masuri sporite in ceea ce priveste gripa aviara. Cazurile mortale de gripa aviara la om din Turcia au determinat autoritatile romane sa ia masuri sporite de supraveghere. Ministrul Agriculturii de la acea data Gheorghe Flutur a cerut Turciei informatii suplimentare privind focare de gripa aviara din tara.

La 5 ianuarie autoritatile au dispus extinderea actiunii de vaccinare a oamenilor impotriva gripei umane in judetele cele mai afectate - Tulcea, Constanta, Galati, Ialomita, Calarasi, Botosani, Iasi, Vaslui, Buzau, Ilfov, Giurgiu, Dolj, Olt si Mehedinti.

Primul oras in carantina

O saptamana mai tarziu gripa aviara loveste primul oras din Romania-Navodari intra in carantina dupa ce virusul H5N1 este confirmat la marginea localitatii. In localitate este declarata 'carantina regionalizata', in zona unui cartier in care se afla 300 de case. Autoritatile sanitar-veterinare au eutanasiat 30.000 de pasari din comuna Tuzla si peste 5.000 din cartierul marginas din Navodari.

Laboratorul National de Referinta din Bucuresti a confirmat in saptamanile urmatoare prezenta virusului H5N1 in comuna judete Constanta, Braila si Calarasi. Localitatile au intrat in carantina, iar toate pasarile au fost sacrificate.

Aprilie: in Romania nu mai sunt focare de gripa aviara

Masurile drastice luate de autoritati - de la carantina si uciderea pasarilor la dezinfectia tuturor masinilor care treceau prin zonele de risc a dat roade: in aprilie numarul focarelor scade, puii santinela plasati in gospodariile unde a fost confirmat anterior virusul rezista, iar autoritatile dau asigurari ca pana la sfarsitul lunii toate focarele se vor inchide. O previziune care se confirma, la sfarsitul lunii aprilie. Gheorghe Flutur anunta ca in Romania nu mai exista gripa aviara.

Mai: prima ferma in carantina

Linistea autoritatilor a durat foarte putin insa- pe 14 mai specialistii confirma prezenta virusului H5 al gripei aviare la ferma avicola Darkom Silva, din Codlea. Este primul caz la o ferma de pasari confirmat in Romania. Veterinarii au eutanasiat aproximativ 160 de mii de pasari de la ferma cu focar. Zona a intrat in carantina iar activitatea la toate cele trei ferme de

pasari de pe platforma Codlea a fost sistata.

Au fost instalate filtre de dezinfectie la toate iesirile din judetul Brasov si pe Drumul National 1 intre Brasov si Fagaras. Masurile de prevenire s-au extins si la lacul de la Dumbravita, aflat la nici 2 km de ferma in care s-a descoperit virusul. Autoritatile au interzis pescuitul si vanatul, atat la Dumbravita cat si pe raul Olt. Ingrijorarea era cu atat mai mare cu cat de la Codlea plecasera peste 5 tone de carne de pasare catre judetele Covasna, Prahova si Vrancea.

Gripa aviara s-a extins cu repeziciune in judetele din centrul tarii. Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ca in fermele de la Codlea - unde a fost confirmat virusul H5, nu s-au respectat normele de prevenire a raspandirii gripei aviare. Mai mult, ministrul Flutur a cerut premierului schimbarea conducerii Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru proasta gestionarea a situatiei gripei aviare. De altfel, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, Mihai Dumitru, a demisionat din functie.

Ancheta facuta la ferma din Codlea arata ca vina ii apartine patronului, care a profitat de dezinteresul sefilor de la Directia Sanitar Veterinara Brasov. Ferma a functionat trei luni fara medic veterinar, desi, conform legii, in aceste conditii, ar fi trebuit inchisa.

Cu toate acestea, sacrificarea pasarilor pentru vanzare a continuat chiar si dupa ce s-a aflat ca pasarile sunt infectate cu virusul aviar. In acelasi timp in Brasov specialistii confirma prezenta virusului la inca o ferma - Pati Prod.

O luna mai tarziu Florin Macovei, administratorul firmei Pati Prod de pe platforma avicola de la Codlea, a fost arestat preventiv.

In Harghita, peste 3 000 de kilograme de carne de pasare provenind de la ferma din Codlea au fost puse sub sechestru. Autoritatile au decis ca intreaga cantitate de carne de pasare sa fie incinerata.

De asemenea, au fost distribuite populatiei fluturasi cu indicatii privind prevenirea gripei aviare, iar in mai multe unitati sanitare au fost amenajate sectii speciale, in eventualitatea unor posibile cazuri de imbolnaviri la om.

Masuri de izolare a virusului au fost luate si in judetul Covasna, unde a fost confiscata peste o tona de carne de pui care provenea din judetul Brasov. O situatie grava exista in comuna Sita Buzaului, din judetul Covasna, unde o familie intreaga a fost izolata si supravegheata de medici. Toti cei sase membri ai familiei au mancat carne de pui si oua crude, desi pasarile

incepusera sa moara in gospodarie. Din fericire analizele au infirmat infectarea cu virusul gripei aviare.

Aviara ajunge in Capitala

Situatia pare sa scape de sub control - pe 21 mai virusul H5N1 este confirmat in Capitala. In sectorul 2 a fost instituita carantina de gradul I, care a fost mentinuta pana la finalizarea operatiunilor de sacrificare a pasarilor si de dezinfectie a gospodariilor. Zona de carantina de gradul I stabilita de autoritati pentru sectorul 2 cuprinde 21 de strazi.

Preventiv si in sectorul 4, unde la acea data exista doar o suspiciune de gripa aviara s-a instituit carantina pe 20 de strazi. Situatia a fost analizata in Comitetul National Antiepizootic. Ministrul Agriculturii anunta ca in mai putin de o luna gripa aviara infestase 25 de localitati din judetele Brasov, Bacau, Buzau, Vrancea, Covasna si Sibiu.

In acelasi timp judecatorii brasoveni au emis mandat de arestare preventiva pe numele lui Vasile Dardala, patronul Drakom Silva SRL, prima ferma avicola de la Codlea si din tara unde a fost confirmat virusul H5.

Raport SRI: aviara a fost importata

Presa prezinta un raport SRI care arata ca exista posibilitatea ca pasarile purtatoare ale virusului aviar sa fi ajuns la Codlea din Ungaria si Slovacia. Documentul, prezentat presedintelui Traian Basescu, arata ca 48.000 de pui de curca vii au fost adusi in Romania in luna ianuarie.

De asemenea, cu cateva zile inainte de descoperirea cazurilor de gripa aviata, societatea Protan din Codlea a incinerat 200 de tone de resturi de pui. Cu toate ca pasarile mureau pe capete, societatile de pe platforma au continuat sa aprovizioneze diferite zone ale tarii cu exemplare din acelasi lot.

Pe 23 mai SRI a desecretizat raportul privind gripa aviara. Documentul SRI arata ca, avand in vedere faptul ca firmele Patiprod si Drakom Silva din Codlea sunt exploatatii de tip inchis si ca, anterior, in cadrul acestora nu a murit un numar semnificativ de pasari, 'nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari'.

Nota SRI arata ca ferma Patiprod din Codlea ar fi importat zeci de mii de tone de pui de curca, de o zi, infectati cu virusul gripei aviare care au fost apoi vanduti in toata tara. Astfel, potrivit documentului, ferma Patiprod din Codlea a achizitionat 41.860 pui de curca (de o zi), de la firma Verba Trans Brasov, care fusesera importati, in 17 ianuarie 2006, de la firma Aviagen Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).

Tot Patiprod a mai cumparat 8.000 pui de curca in 10 martie si 14.560 in 24 martie de la firma Nadudvar Impex din Oradea (administrator Vass Peter Istvan). Dupa cateva zile, mai precis intre 23 si 28 aprilie 2006, la Patiprod au murit aproximativ 29 000 pui de curca.

Astfel, pana in 28 aprilie 2006, reprezentantii firmei Patiprod au ingropat pasarile intr-o groapa sapata la 300 m in afara perimetrului fermei. Ulterior, reprezentantii Patiprod au justificat moartea celor 29 000 de pui de curca prin suprapopularea halei de crestere si caderea retelei electrice a fermei.

Nota SRI arata ca in 18 mai, specialisti ai DSVSA Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor din groapa respectiva care, dupa efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare. Referitor la ferma Drakom-Silva din Codlea, nota scrie arata ca a importat, in 24 martie 2006, de la firma Liaharensky Podnik din localitatea Nitra, Slovacia, 48 500 de pui vii de carne, importul fiind insotit de documente sanitar veterinare potrivit carora 'pasarile erau sanatoase'.

'Conform specialistilor brasoveni din domeniul vamal, actele au fost verificate atat la vama de intrare in tara, cat si la Biroul vamal Brasov, care a realizat operatiunile de vamuire propriu-zisa. Transportul pasarilor a fost realizat cu autotirul inmatriculat in Slovacia cu nr. NR 821 DR (declaratie vamala de import nr.19952 pentru valoarea de 47.803 RON)', scrie documentul.

Ulterior, patronul firmei, Vasile Dardala, a comercializat, fara acte de provenienta, pasari vii catre Acsipro Fagaras, care la randul lui a vandut o parte dintre acestia numitului Constantin Cincu din municipiul Fagaras. Cel din urma a vandut puii achizitionati mai multor familii din localitatile limitrofe municipiului Fagaras.

In perioada 2-12 mai 2006., de la ferma Drakom Silva Codlea au fost transportate la societatea Protan Codlea, specializata in incinerarea cadavrelor animale, circa 200 tone cadavre de pui.

Nota SRI mai precizeaza ca in 18 mai, la Complexul de crestere a pasarilor din localitatea Santimbru, judetul Alba, au murit mai multi pui de pana la 51 de zile, importati din Olanda.

Ministrul Gheorghe Flutur si directorul ANSV Gabriel Predoi resping aceasta ipoteza.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu critica la randul lor documentul SRI, care se dovedeste in final insuficient documentat- tipul de pasari importate fiind indicat gresit. Intre timp testele confirma prezenta virusului H5N1 in sectoarele 1 si 5 din Capitala, unde se instituie carantina, iar pasarile din gospodarii sunt sacrificate.

Iunie: Numar record de focare - 125

Virusul se extinde rapid si atinge la inceputul lunii iunie numarul cel mai mare de focare- 125. Autoritatile insapresc masurile de prevenire a raspandirii virusului, astfel ca toate pasarile lasate libere in afara gospodariei se considera ca nu au stapan, se confisca si se eutanasiaza, fara a se acorda despagubiri.

Masurile de prevenire isi dovedesc eficacitate a- numarul focarelor incepe sa scada rapid, astefl ca la sfsrsitul lunii se inregistrau numai 29 de localitati contaminate.

30 iulie: pentru a doua oara virusul este eradicat in Romania

Victoria finala avea sa vina o luna mai tarziu- la 30 iulie ministrul Agriculturii Gheorghe Fluture anunta ca Romania a scapat de gripa aviara. Specialistii au avertizat insa ca pericolul aparitiei de noi focare nu a trecut. Peste 12.000 de probe au fost testate pentru a vedea daca virusul si-a mai facut undeva aparitia.

Medicii veterinari au continuat insa supravegherea pasarilor domestice si salbatice, iar Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala continua investigatiile de laborator pentru probele primite din tara. Dupa ultimul val de gripa aviara peste un milion de pasari au fost sacrificate.

Articolul a fost publicat de Amos News în 30 decembrie 2006