Avertismentul unui cunoscut medic ploieștean în ce privește isteria coronavirus

Avertismentul unui cunoscut medic ploieștean în ce privește isteria coronavirus

Un binecunoscut medic ploieștean lansează în mediul online un avertisment cu privire la epidemia de coronavirus și isteria creată în jurul acestei amenințări. Bogdan Cristian Nica a scris pe facebook un text pe care noi credem că n-ar trebui să-l treceți cu vederea. N-ar fi rău nici dacă v-ați însuși măcar câteva dintre mesajele sale. Redăm în cele ce urmează integral postarea medicului Nica.

”Pentru că am fost asaltat de telefoane și mesaje din partea amicilor și cunoștințelor mele, debusolate de avalanșa de “sfătuitori” și de doctori de operetă , dornici să o ardă cool cu coronavirusul, am zis să vă postez și eu câteva lucruri de bun simț:

  1. Persoanele vârstnice sunt predispuse la forme severe, mai ales dacă sufera de boli cronice pulmonare, diabet sau boli cardiace; Sfat: sfatuiți-vă parinții și bunicii să stea acasă, să evite aglomerația și contactul cu oameni care au semne de boli respiratorii.
  2. Nu mai cautați disperați măști prin farmacii sau pe net; vând unii și măști de zugravi, cu sume imense. Masca nu vă protejează, ea ar trebui purtată de cei bolnavi, să nu împrăștie virușii la cei din jur.
  3. Dacă tot va aprovizionați cu medicamente, pe lângă paracetamol, nurofen și codeină, eu zic că nu strică să vă cumparati soluție/gel/servetele cu o substanță dezinfectantă, pentru mâini. Săpunul este de asemenea foarte eficient.
  4. Evitați aglomeratia, pe cât posibil, spațiile închise, contactul cu oameni răciți sau care tușesc. Nu e timpul pentru vizite. La vară, când sunt 30 de grade și moare virusul.
  5. FARĂ PANICĂ! Isteria face mai mult rău decât epidemia!

Tot ce am spus mai sus, este valabil și pentru prevenirea gripei sau a virozelor respiratorii sezoniere. Multă sănătate și să ne vedem cu bine!”