De ce lipsa dezinsectiei si deratizarii din Ploiesti are caracter de siguranta nationala?

Poate pentru mulți dintre români situația disperată de la Ploiești ar putea să nu însemne mare lucru. Sunt unii în Ploiești pe care-i mănâncă țânțarii și căpușele de vii în parcuri sau când merg spre locurile de muncă. Așa și? Pe noi care stăm în Galați sau în Suceava nu ne interesează asta! Cam așa ar putea suna replicile venite din partea unor conaționali extrem de superficiali și extrem de manipulabili din mai toate punctele de vedere. Nu-i în totalitate vina lor. Au fost unii mai bine pregătiți care le-au spălat creierul niște ani la rând, iar rezultatele se văd. Acum dacă oamenii sunt superficiali, autoritățile n-au dreptul să fie. Lipsa acută a dezinsecție, deratizării și dezinfecției pe domeniul public al Ploieștiului poate foarte bine îmbrăca un caracter de siguranță națională. Ploieștiul este un oraș de tranzit, este un oraș în care mulți dintre locuitori fac zilnic naveta în capitala țării, iar țânțarii și căpușele sunt insecte purtătoare de boli grave care se pot transmite la om. După o perioadă de incubație de circa o săptămână apare afecțiunea care la rândul ei este contagioasă, așa că elementul de siguranță națională nu-i deloc o vrăjeală. Doar că la acest moment, ca de altfel și în urmă cu aproape trei ani atunci când a apărut prima dată această problemă în Ploiești, pare să fie tratată într-un registru nedemn de niște adulți zdraveni la cap.

Ce se întâmplă mâine dimineață în Ploiești?

După ce, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a înaintat o adresă Instituției Prefectului-Județul Prahova prin care solicita convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și declararea stării de urgență în problema deratizării, dezinsecției și dezinfecției în Municipiul Ploiești. Potrivit art.3 din OUG nr.1/1999, starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țări sau în unele unități administrativ teritoriale care se instituie în următoarele situații:

-existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională și funcționarea democrației constituționale a democrației constituționale

-iminența producerii ori producerea unei calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Potrivit art.10 din OUG nr.1/1999 starea de asediu sau și starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret.

În conformitate cu prevederile art.22 din OUG nr.21/2004, Comitetele Județene pentru situații de urgență au următoarele atribuții principale:

a) informează Comitetul Naţional, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind stările potenţial generatoare de situaţii de urgenţă şi iminenţa ameninţării acestora;

b) evaluează situaţiile de urgenţă produse în unităţile administrativ-teritoriale, stabilesc măsuri şi acţiuni specifice pentru gestionarea acestora şi urmăresc îndeplinirea lor;

c) declară, cu acordul ministrului administraţiei şi internelor, starea de alertă la nivel judeţean sau în mai multe localităţi ale judeţului şi propun instituirea stării de urgenţă;

d) analizează şi avizează planurile judeţene pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă;

e) informează Comitetul Naţional şi consiliul judeţean asupra activităţii desfăşurate;

f) îndeplinesc orice alte atribuţii şi sarcini stabilite de lege sau de Comitetul Naţional.

Eşecul serviciilor de utilităţi publice (scoatere din funcţiune) este definit ca fiind incapacitatea operatorului economic de a furniza servicii de apă, gaze naturale, energie electrică şi termică, canalizare şi epurare a apelor uzate şi pluviale către populaţie

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă nu urmăreşte modul în care o primărie cheltuie banii de la bugetul local sau derulează achiziții publice şi nu poate dispune măsuri specifice, neavând atribuţii în acest sens.

Potrivit OG nr.21/2004, primarul este președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență și din această poziție, alături de membrii comitetului, poate evalua situațiile de urgență produse pe teritoriul unității administrativ-teritoriale, stabilește măsuri și acțiuni specifice pentru gestionarea acestora și urmărește îndeplinirea lor.

Totuși, având în vedere că în perioada 1 aprilie-4 mai, 140 de persoane s-au prezentat la unități sanitare după ce au fost mușcate de căpușe, că în unitățile școlare nu s-au realizat acțiuni de deratizare, dezinfecție și dezisencție și că odată cu creșterea temperaturilor apare riscul îmbolnăvirii în urma înțepăturilor de țânțari, se va întocmi un plan județean de măsuri pentru prevenirea și combaterea vectorilor valabil în perioada mai-octombrie 2018.

Acest plan va fi analizat în cadrul unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vineri, 4 mai 2018.

Ce spune autoritatea sanitară?

Boala Lyme,  este cea mai comuna infectie al carei agent etiologic se transmite prin capusa. Atragem atentia populatiei despre masurile ce trebuiesc intreprinse spre a evita infestarea cu capuse.

MĂSURI DE PROTECŢIE PERSONALĂ ÎMPOTRIVA INFESTĂRII CU CĂPUŞE

1 Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.

2 Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

3 Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).

4 Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.

5 Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

6 Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Ce trebuie sa stim despre tantari?

-Tantarii transmit agenti patogeni care produc imbolnaviri la om si la animale. Bolile cele mai raspandite sunt arbovirozele, dintre acestea facand parte si infectia cu virusul West Nile. Pentru a-si depune ouale femelele de tantari se hranesc cu sange. In timp ce se hranesc cu sange ele se infecteaza cu agenti patogeni de la om sau animale sau ii transmit acestora.

- Tantarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra, unde ii gasim fie sub forma de larve (oua), fie sub forma adulta.

Larvele de tantari se gasesc:

- In apa acumulata in subsolurile blocurilor;

- In apa care nu se scurge din canalizarea infundata;

- In baltile care se formeaza in apropierea locuintelor, din apa care curge din conductele sparte si din alte instalatii neintretinute;

- In apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte;

- In apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- In apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii; Tantarii adulti zboara in preajma locuintelor, mai ales dimineata devreme sau in amurg, cautand posibilitatea de a se hrani cu sange. Tantarii, pentru a se hrani cu sange, intra in locuinte prin ferestrele lasate deschise, prin casa scarilor, prin orificiile de aerisire unde pot ramane peste noapte. In timpul zilei se adapostesc in locuine, subsoluri, poduri, cotete, grajduri magazii, frunzisul copacilor.

Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra?

- Prin evacuarea apei din subsoluri;

- Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;

- Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;

- Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie si in care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se adapostesc tantarii; Cum sa evitam intepaturile de tantari?

- purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;

- utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor comercializate in farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;

- impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi);

- utilizand substante insecticide in locuinta/in jurul locuintei;

- utilizand in locuinta aerul conditionat;

- utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber.

- acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.