Fondurile pentru IMM-urile afectate de COVID 19, blocate abuziv de Ministerul Economiei

Fondurile pentru IMM-urile afectate de COVID 19, blocate abuziv de Ministerul Economiei

In data de 29 ianuarie 2021, s-a finalizat depunerea cererilor de finantare (aplicatiilor) pe platforma granturi.imm.gov.ro, in cadrul Masurii 3– granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020. Beneficiarii potentiali au solicitat intre 50.000 – 200.000 euro pentru investitii. Bugetul total al acestei masuri este de 550 milioane de euro.

Acordurile de finantare ale beneficiarilor cu reprezentantii ministerului economiei trebuie semnate pana la data de 30.06.2021. Pana in acest moment, Ministerul Economiei si Agentiile Teritoriale (AIMMAIPE), au blocat evaluarile beneficiarilor, invocand ca si pretext o presupusa frauda la procesul de aplicare, desi organizatorii concursului au fost chiar cei care au invocat frauda (Ministerul Economiei, STS si AIMMAIPE).

Desi nu exista nicio dovada a presupusei fraude si desi concursul a fost organizat chiar de institutiile aflate in subordinea Guvernului Romaniei, acestia au blocat evaluarea pana in acest moment, iar Ministerul Economiei risca sa nu se incadreze in termenul legal pentru semnarea acordurilor de finantare, fapt ce va genera mii de procese impotriva Ministerului Economiei, iar fondurile europene ce ar fi trebuit sa revina beneficiarilor nu vor mai fi absorbite si vor fi pierdute de antreprenorii romani.

„In contextul in care Romania se afla pe ultimele locuri in clasamentul statelor care au acordat ajutoare de stat sau din fonduri europene firmelor, dupa ce a intarziat nepermis de mult Masura 2, dupa ce a blocat si programul pentru START-UP-uri, se pare ca Ministrul Economiei a blocat si Masura 3 – granturi pentru investitii si refuza sa isi respecte angajamentele luate prin lege, fata de antreprenori. Din pacate, in loc sa isi salveze si dezvolte afacerile, antreprenorii vor trebui sa piarda timpul si sa se judece cu Ministerul Economiei, pentru a-si primi drepturile. Aceasta e o situatie unica in Europa, in care Ministrul Economiei, in loc sa ajute firmele sa treaca peste aceasta perioada grea generata de pandemie si de restrictii, de fapt face tot ce poate pentru a pune piedici si pentru a falimenta firmele romanesti.”,a declarant George Velcea, Presedintele Asociatiei Europene a Tinerilor Intreprinzatori.

In acest context, Asociatia Europeana a Tinerilor Întreprinzători, ce promoveaza si sustine la nivel national si international activitati de antreprenoriat,a solicitat Ministerului Economiei, in data de 13.04.2021, sa comunice antreprenorilor, in maximum 10 zile, in baza legii 544/ 2001, urmatoarele:

1) rezultatele investigatiei efectuate de corpului de control al primului ministru, in ceea ce priveste aplicarea societatilor la Masura 3 de ajutor de stat – granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020. (Premierul Florin Citu a anuntat demararea acestei investigatii in data de 5 februarie 2021). In masura in care aceasta investigatie nu s-a finalizat, va rog sa ne prezentati ratiunile pentru care nu s-a finalizat si/sau eventualele concluzii preliminare ale acestei investigatii.

2) care este stadiul evaluarii aplicatiilor depuse de beneficiari la Masura 3 de ajutor de stat – granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020

3) documentul si continutul documentului prin care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a mutat suma de 209 milioane de euro de la Masura 3 - granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020,la Masura 2 - granturi de capital de lucru.

4) A existat acordul Comisiei Europene pentru mutarea sumei de 209 milioane de euro de la Masura 3 - granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020,la Masura 2 - granturi de capital de lucru? In masura in care exista un asemenea acord, va rugam sa ni-l puneti la dispozitie. Daca acest acord nu exista, va rugam sa ne precizati temeiul legal in baza caruia ati procedat la acest transfer de fonduri intre masuri si actul normativ/administrativ prin care s-a dispus acest transfer.

5) Daca a existat acordul Comisiei Europene, pentru mutarea sumei de 209 milioane de euro, de la Masura 3, la Masura 2, care este data in care Guvernul Romaniei si Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului au primit acest acord?

6) Va rugam sa ne precizati daca Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a realizat o analiza proprie a situatiei, care a determinat efectuarea unei investigatii de catre Corpul de Control al Primului-Ministru. Daca da, va rugam sa ne puneti la dispozitie concluziile acestei investigatii.

7) Va rugam sa ne precizati daca s-a solicitat Comisiei Europene extinderea termenului de acordare a ajutorului de stat pe Masura 3 - granturi pentru investitii acordate IMM-urilor, in baza OUG 130/2020, termen maximal pentru incheierea contractelor de finantare cu beneficiari fiind in prezent 30.06.2021. In masura in care nu s-a adresat o asemenea solicitare Comisiei Europene, va rog sa ne precizati ce masuri urmeaza fi luate de catre Ministerul Economiei Antreprenoriatului si Turismului pentru a NU fi pierdute fondurile atribuite de catre Comisia Europeana.

„Este contrar odrinii de drept organizarea si implementarea unei masuri, care sa vina in sprijinul operatorilor economici (”IMM”), ce au avut de suferit pe seama pandemiei generate de Virusul Covid 19 si in acelasi timp sa blochezi din propria culpa si propria vointa, aducerea la indeplinire a acestei masuri.

Ministerul Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) si Agentiile teritoriale (AIMMAIPE), ar trebui sa aiba un rol activ in vederea sprijinirii IMM-urilor aflate in dificultate, iar nu sa blocheze prin diverse tertipuri procedurale intregul mecanism de salvgardare a IMM-urilor aflate in nevoie si care si-au prezentat intentia de a investi in diverse proiecte, care ar contribui intr-un final la economia de piata a Romaniei. In acest context se impune atentionarea entitatilor abilitate in implementarea masurilor de finantare nerambursabila pentru proiecte de investitie (Masura 3) sa isi respecte obligatiile legale asumate la nivel comunitar de sprijinire a IMM-urilor care indeplninesc conditiile de obtinere a finatarii de fonduri nerambursabile privind investitia si sa procedeze in acest sens la evaluarea si selectarea beneficiarilor acestor masuri. Daca Ministerul Economiei si agentiile regionale vor continua sa refuze sa respecte legea, avem incredere ca instanta va restabili ordinea de drept si ii va obliga sa isi respecte obligatiile asumate fata de antreprenori, a declarat avocatul Simon Marian.