Unul dintre candidații pentru funcția de rector al UPG Ploiești are un trecut brăzdat de suspiciuni penale

Unul dintre candidații pentru funcția de rector al UPG Ploiești are un trecut brăzdat de suspiciuni penale

După ce decesul prematur al rectorului UPG Ploiești, prof. Univ. Habil.dr.ing. Florinel Dinu a lăsat un gol imens în mediul universitar ploieștean, universitatea se pregătește de alegeri pentru desemnarea unui nou rector. Acestea vor avea loc pe 1 noiembrie 2022, iar candidați sunt trei persoane din cadrul instituției de învățământ superior. Aceștia sunt: conf. univ. dr. ing. Diniță Alin; prof. univ. dr. Dobrinescu Anca Mihaela și prof. univ. dr. ing. Dușmănescu Dorel Mihail. Dacă lucrurile nu se vor decide pe 1 noiembrie, va urma un al doilea tur de scrutin pe 14-15 noiembrie anul acesta.

Unul dintre candidații pentru funcția de rector al UPG Ploiești pare să aibă o pată neagră în trecutul său universitar. Iată ce scria presa vremii despre prof. univ. dr. ing. Dușmănescu Dorel Mihail:

”Doi profesori ai Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, Ion Iarca și Vasile Rușeț, și-au pierdut slujbele, iar alți doi, funcțiile de conducere, în urma scandalului pe tema dispariției unor bani din taxele studentilor.

Conducerea UPG a sesizat Parchetul de pe lângă Judecatoria Ploiești, iar acest moment este în derulare o anchetă a procurorilor.

Senatul Universitar a decis aplicarea unor sancțiuni propuse de rectorul UPG, Mihai Coloja. Astfel, profesorului universitar dr. Ion Iarca, fost decan al Facultății de Știinte Economice, și lectorului universitar Vasile Rușeț li s-au desfăcut contractele de munca, conf. univ. dr. Dorel Dușmănescu a fost schimbat din funcția de prodecan al aceleiași facultăți, iar lectorul universitar dr. Gheorghe Alexandru a fost schimbat din funcția de director al Departamentului Management, Contabilitate și Finanțe.

De asemenea, Senatul a mai decis ca lectorul univ. doctor George Enescu și conf. univ. dr. Ion Bucur să nu mai participe la concursuri în vederea ocupării unei functii didactice superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și control, ca membri în comisii de doctorat, master sau licență. Primul a primit această sancțiune pe o perioadă de trei ani, cel de-al doilea - pe o perioadă de un an. De asemenea, au fost diminuate salariile de încadrare în cazul a trei secretare ale Facultății de Știinte Economice.

Deturnarea de fonduri ar fi venit din colaborarea pe care UPG o are cu Universitatea Politehnică din Timișoara (UPT), pentru derularea unui program de masterat. 24 de studenți s-au pregătit la UPT cu profesori din Ploiești și au primit diplome din partea UPG, anul trecut. Anul acesta au mai rămas 21 de studenți care urmează masterat în cadrul acestui program.

Înțelegerea era ca UPT să oprească o parte din taxele studenților pentru cheltuielile cu școlarizarea, iar restul să ajungă la Ploiești. În această vară s-a constatat că anumite sume de bani nu au mai ajuns la UPG pentru că unii dintre studenții școlarizați la Timișoara au plătit în conturi private, aparținând uneia sau mai multor firme. Valoarea prejudiciului nu este cunoscută încă”.

Informațiile au fost publicate pe 21 septembrie 2012 în ziarul Adevărul, iar de atunci nu a mai fost făcută nicio referire la acest subiect. Cam sună a mușamalizare. Nu s-a spus nici că respectivii sunt vinovați, nici că n-au nicio vină, iar scandalul s-a îngropat. Acum, profesorul Dușmănescu este pe lista candidaților pentru alegerile de la începutul lunii viitoare și pare să fie mare vâlvă prin universitate. Fără să discutăm despre capacitățile manageriale și profesionale ale persoanei, ar fi cel puțin ieșit din comun ca o persoană asupra căreia planează suspiciuni să-i urmeze la rectorat profesorului Dinu. S-au făcut auzite voci prin UPG care susțin că acel dosar ar trebui clarificat, eventual redeschis în așa fel încât prestigioasa instituție de învățământ superior ploieșteană să nu aibă de suferit la capitolul imagine publică. Sigur va exista un scrutin, sigur fiecare dintre candidați are șansele sale de a fi ales, dar pentru UPG Ploiești ar fi credem mai bine dacă s-ar face lumină în cazul despre care tocmai am amintit și care, vrem, nu vrem, umbrește trecutul profesorului Dușmănescu.

Și așa, odată cu scandalul în care a fost implicat Dușmănescu, universitatea ploieșteană, care beneficiază de certificare ARACIS, ca fiind instituţie de invăţământ superior cu grad ridicat de încredere, a avut de pierdut serios. N-ar fi bine s-o mai facă și acum prin posibila alegere a lui Dușmănescu în funcția de rector. Poate actualul rector interimar, conf.univ.dr.ing.mat. Pană Ion, prof. univ. dr. ing. Albulescu Mihai Adrian, conf.univ.dr.ing. Aurelia Pătrașcu (președintele Senatului Universitar) ar fi corect să poarte o discuție cu prof. univ. dr. ing. Dușmănescu Dorel Mihail în sensul ca acesta din urmă să-și retragă candidatura și să rămână la statutul actual de prorector.

Pe marginea acestui subiect sensibil vom reveni în zilele următoare și cu opinii ale unor actuali și foști studenți ai UPG Ploiești.