Apele cu bacterii au invadat piata prahoveana

În perioada 26.05-18.06.2014 comisarii CJPC Prahova au desfășurat acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea apelor minerale naturale (ape minerale naturale, ape de izvor) la operatorii economici de pe raza județului Prahova. Cu această ocazie au fost verificați 26 de operatori economici din Ploiesti și de pe raza județului Prahova, controlându-se cantitatea de 1.335.464 litri ape naturale, aplicându-se sancțiuni contravenționale în valoare totală de 152100 lei. Au fost dispuse măsurile de oprire temporară de la comercializare pentru 363901 litri produse, în valoare totală de 130260 lei și oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru 11790 litri ape naturale în valoare totală de 20551 lei.

Deficiente constatate :

- A fost depistat la comercializare un lot de apă de izvor, la care au fost prelevate probe, iar în urma analizelor de laborator a rezultat faptul că apa prezenta bacterii coliforme, produsul fiind retras definitiv de la comercializare.

- De asemenea au fost depistate la comercializare produsele apa de izvor, sub denumiri diferite provenind de la aceleași surse, fapt ce contravine prevederilor legale în vigoare.

- Existau expuse la comercializare ape minerale având sursele de exploatare neînscrise în lista întocmită conform Ordinului A.N.R.M nr 4/2013 și a listei publicate în Jurnalul European C95/03 din 04.03.2013.

- Au fost depistate expuse la comercializare produsele ape minerale care erau explatate din surse neautorizate.

- Lipsă afișare prețuri pe produs și/sau pe unitatea de măsură la locurile de comercializare a apelor minerale.

- Nerespectarea condițiilor de depozitare prescrise de producător, depistându-se ape minerale depozitate în spațiul exterior deschis, sub acțiunea directă a razelor solare.