Din 2018 ne chinuim să introducem arbitrajul video în fotbalul românesc

Din 2018 ne chinuim să introducem arbitrajul video în fotbalul românesc

Introducerea arbitrajului video în România a mai primit o amânare. S-a bătut palma, dar lucrurile nu-s chiar atât de simple, așa că mai durează până sezoul viitor. De fapt nu-i cine știe ce amânarea asta. Așa s-a întâmplat din 2018 până în prezent. Hai să ne aducem aminte cum au decurs ostilitățile! Ce scria presa vremii:

Arbitrajul video va fi testat din primăvară la meciurile din Liga 1, urmând ca, din sezonul 2019-2020, să se aplice la toate meciurile, costurile urmând a fi suportate de LPF, iar arbitrii adiționali necesari – aduși de Comisia Centrală a Arbitrilor, cu sprijinul FRF. Aceasta este concluzia la care au ajuns LPF și FRF, într-o spectaculoasă deblocare a unui dosar care trenează pe biroul lui Burleanu încă din 29 august. (ProSport, 16 noiembrie 2018)

"Începând cu sezonul competiţional 2020-2021, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la meciurile disputate în cadrul competiţiei Casa Liga I. Pentru corecta informare a publicului, inclusiv a unora dintre reprezentanţii cluburilor membre, aducem la cunoştinţă faptul că încă de la implementarea arbitrajului video în campionatele disputate in vestul Europei am întreprins demersuri pentru implementarea acestui sistem la nivelul competiţiei Casa Liga I. În acest sens am iniţiat contacte atât cu furnizorii interni şi externi de soluţii tehnice pentru arbitrajul video, cât şi cu FIFA şi FRF, responsabil pentru asigurarea specializării arbitrilor pentru acest sistem de arbitraj. În urma demersurilor efectuate, ne face plăcere să vă informăm că, începând cu viitorul sezon competiţional, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la nivelul competiţiei Casa Liga I", se menţionează în comunicatul LPF. (Digi 24, 1 octombrie 2019)

Momentul în care în fotbalul românesc va funcționa video arbitrajul se apropie, informează Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF, Răzvan Burleanu. Discuțiile dintre Federație și LPF vor duce spre un numitor comun.

Astfel, conform lui Vochin a fost lămurită și problema finanțării instruirii arbitrilor.

"A avut loc o întâlnire săptămâna trecută între FRF, LPF și deținătorul de drepturi din Liga 1 și s-a ajuns la un acord ca FRF și LPF să suporte 50-50 costurile de instruire a arbitrilor.

În urma întâlnirii, am informații că Liga a trimis cluburilor din Liga 1, tuturor celor 16, un mail prin care a solicitat ca acestea să răspundă dacă sunt de acord să susțină financiar acele 50 de procente din sumă.

Oricum, indiferent ce va face Liga mai departe, vă anunț că începând cu ianuarie-februarie 2022, în prima etapă din Cupa României care se va juca la acel moment, vom avea VAR" - Andrei Vochin la Telekom Sport. (Hotnews, 15 martie 2021)