Ploieșteni cu care ne mândrim: Atleta Mirela Dulgheru

Ploieșteni cu care ne mândrim: Atleta Mirela Dulgheru

Celebra atletă care a adus faimă orașului nostru și, deopotrivă, României, s-a născut la Ploiești unde, dealtfel, a urmat și cursurile școlii gimnaziale și cele liceale.

Spre atletism a fost îndrumată încă de când era copil, după cum mărturisește: ”Am ajuns din întâmplare la acest sport. Aveam 10 ani și o vecină, profă de educaţie fizică, le-a recomandat părinților mei să mă dea la o clasă cu profil sportiv. Am dat niște probe sportive, am fost selecționată și abia atunci am aflat că o să practic atletismul…”

Au urmat mii de ore de antrenament, lupta cu nemilosul cronometrul sau, adeseori, cu ruleta care măsura, necruțătoare, distanța pe care-o voia din ce în ce mai mare, la săritura în lungime.

Tenacitatea, dorința de învinge și de a demonstra că este cea mai bună au mobilizat-o, astfel încât rezultatele nu au întârziat să apară: locul 4 la Jocurile Olimpice – Barcelona 1992, campioană mondială universitară – Buffalo 1993, clasarea în topul celor mai bune 20 de performanţe din toate timpurile cu rezultatul de 7,14 şi a treia performanţă românească din toate timpurile.

Prima medalie obținută a fost una de bronz, câștigată la Campionatele Naţionale, cu o săritură în lungime de 5,07m. Era elevă de liceu când a fost selecționată în lotul național și a participat la prima ei mare competiție internațională – Campionatul Balcanic de atletism, desfășurat la Zagreb, unde a terminat pe podium în proba de săritură în lungime. Încurajatoare performanță, ceea ce a determinat-o să se antreneze, în paralel și pentru probele de sprint (50 şi 60 m plat, în care deţine recordurile naţionale de mai bine de 26 de ani), acestea fiindu-i de un real ajutor în progresul performanțelor care au urmat în proba de săritură în lungime, care a consacrat-o și a propulsat-o în ierarhia performanțelor de top mondial.

A știut, însă, întotdeauna, că oricât de remarcabile i-ar fi rezultatele sportive, adevărata împlinire profesională este dublată de o temeinică pregătire teoretică. Astfel, după absolvirea liceului, a devenit studentă a Academiei Naționale de Educației Fizică și Sport din București, pe care a absolvit-o cu succes. A urmat obținerea titlului de doctor și o frumoasă carieră academică, fiind în prezent conferențiar universitar la UPG Ploiești.

Odată cu acest nou pas în carieră, Mirela a intrat la categoria Seniori şi a fost legitimată la clubul Clubul Sportiv Muncitoresc Prahova, club sustinut de regretata Uzina 1 Mai din Ploiesti, apoi la Clubul Sportiv Universitar Ploiești și, ca o încununare a valorii sale, la celebrul club Fenerbahce Instanbul unde, în anul 2000, a stabilit un nou record national, cu performanţa de 6.67m, care abia de curând a fost depăşit!

Palmaresul său sportiv este greu de egalat:

- A obținut locul 4 Jocurile Olimpice –  Barcelona 1992;

- A fost campioană mondială universitară – Buffalo 1993;

- Deține recordul Jocurilor Balcanice – Sofia 1992 (săritura în lungime, 7.14m), rezultatul aflându-se în topul mondial al celor mai bune 20 performanțe din toate timpurile;

- A obținut recorduri ale României la săritura în lungime (6.99m în sală), la sprint, pe 50, 60 și 80m, toate recordurile fiind omologate și încă în vigoare (cu excepția celui de la 80m plat);

- A fost deţinătoarea recordului național al Turciei la săritura în lungime, Izmir 1998;

- A obținut a treia performanţă românească feminină din toate timpurile la săritura în lungime (7.14m)

- Are în palmares 11 medalii la Jocurile Balcanice (dintre care 7 de aur);

- A fost campioană naţională a Turciei cu echipa de atletism a Clubului Fenerbahce Istanbul.

Are la activ 73 de participări internaționale, 33 de titluri de campioană naţională și 72 locuri 2 și 3, 12 recorduri ale României  la sprint și săritura în lungime