Ploieșteni cu care ne mândrim: Astăzi, SIMONA ANCA MAZILU – Profesor de limba engleză, Președinte-fondator al Asociației Române pentru Gândire și Oratorie, coordonator și trainer de debate

Ploieșteni cu care ne mândrim: Astăzi, SIMONA ANCA MAZILU – Profesor de limba engleză, Președinte-fondator al Asociației Române pentru Gândire și Oratorie, coordonator și trainer de debate

Dezbaterea este chintesența democrației, astfel încât educația prin dezbateri este imperativă pentru tinerii de azi, cei pe care îi creștem și îi formăm să fie critici și independenți.

În acest sens, începând cu anul 2010, 450 de elevi de liceu din România practică, cu sprijinul Ministerului Educației, un sport catalogat de mulți, în sensul bun al cuvântului, drept un sport extrem – dezbaterile educaționale.

Peste 150 de profesori învață gândire critică și dezbateri în cadrul ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) și îi pregătesc pe elevii lor în același spirit.

Înfruntarea de idei se întâmplă în cadrul competițiilor regionale și unui campionat național, unde profesorii își susțin elevii în confruntarea în care tinerii își revendică, cu simț civic și critic, apartenența la o comunitate.

Simona Mazilu, profesor de limba engleză la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, este unul dintre inițiatorii și promotorii mișcării de dezbateri academice din România.

Instructor, arbitru si trainer  de dezbateri academice, inimoasa profesoară s-a format la Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești și și-a urmat vocația pentru limbile străine absolvind cursurile Universității bucureștene, secția engleză/franceză, cu media 10.

În anul 1994 înființează, în cadrul Colegiului Național Mihai Viteazul, Clubul de Dezbateri ARGO Ploiești – primul și unicul club de dezbateri academice cu tradiție neîntreruptă din România.

Pasiunea, dorința de a rupe barierele unei educații închistate și de a forma spirite libere, independente, cu o gândire logică și argumentată, gata oricând să știe să susțină și să își apere punctul de vedere, au făcut din Simona Mazilu unul dintre cei mai iubiți dascăli ploieșteni în rândul elevilor.

Rezultatele obținute au fost rodul binemeritat al dăruirii și pregătirii sale neîntrerupte: a fost câștigătoarea unuia dintre cele două locuri alocate României de Comisia Fullbright și nominalizată, în perioada 1996-1997, Fulbright Exchange Teacher la Park  Center High School, Brooklyn Park, Minnesota.

În 1998/1999 a participat la cursuri, seminarii,  și sesiuni de workshop în “Drepturile Omului”, organizate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați/ICNUR și de Ministerul Educației Naționale, iar în anul 2000, la cursul “Trainer Development”, Hilderstone College, Broadstairs, UK, ca urmare a câștigării unei burse oferite de Britsh Council.

Este unul dintre cei doi reprezentanți ai României selectați să participe, în anul 2000, la Seminarul “Setting up a European Project within School Exchanges”, eveniment organizat  de  Centre International de Formation Europeene la Antwerpen, Belgia, urmând ca în anul imediat următor să o regăsim pe lista participanților la Forumul International “Youth Stability Pact desfășurat la  Sofia, în Bulgaria.

În 2003 urmează un  training de „Evaluare a Proficientei Lingvistice prin Metoda Interviului”, obținând titlul de evaluator iar, în 2004,  în cadrul „Programului Național de Educație pentru Cetățenie Democratică”, inițiat de Ministerul Educației, obține titlul de formator național în domeniul educației pentru cetățenie democratică.

Participă, în 2011, la “E-Teacher Scholarship Program”, în urma nominalizării sale de către Ambasada Statelor Unite din București, pentru cursul on-line: „Gândirea Critică în Programa de Învățare a Limbii Engleze ca Limbă Străină” (“Critical Thinking in the EFL Curriculum”), organizat de The Linguistics Department/Departamentul de Lingvistica al Universitatii Oregon, SUA (promovat cu 97,26).