Notice: Undefined offset: 3 in /home/faptdive/public_html/plugins/content/adsinside/adsinside.php on line 180

Poziția FTRP cu privire la decizia Guvernului României de a elimina gratuitatea studenților din România la transportul feroviar intern

Poziția FTRP cu privire la decizia Guvernului României de a elimina gratuitatea studenților din România la transportul feroviar intern

Federația Tinerilor Români de Pretutindeni este îngrijorată de decizia Guvernului României cu privire la eliminarea accesului gratuit al studenților la transportul feroviar intern!

FTRP înțelege și este conștientă de criza economică și sanitară mondială, care au afectat într-un mod inevitabil și economia României și suntem de acord cu limitarea circulației studenților în această perioadă în care ar trebui să fim mai precauți, să păstrăm distanțarea socială și să fim responsabili față de cei din jurul nostru. Totuși, ne manifestăm îngrijorarea față de cum va afecta această decizie pe termen lung viața studenților din România, după revenirea la normalitate și încetarea stării de alertă.

FTRP solicită păstrărea beneficiului studenților din România de a călători gratuit cu trenul, care reprezintă unul dintre foarte puținele beneficii pe care le au studenții în România și care au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării generale ale acestora.

În ultimii ani, facilitatea circulației gratuite cu trenul a încurajat studenții utilizarea acestui mijloc de transport în pofida altor tipuri cu un grad de poluare mai ridicat: mașină, autobus, maxi-taxi, avion.
De asemenea, datorită acestei facilități a crescut participarea studenților la activități educaționale de tip workshop-uri, internship-uri, conferințe, simpozioane etc., organizate și în alte orașe decât cel în care studiază, activități de voluntariat, promovarea ofertelor universitare la liceele și colegiile din regiune, participarea la olimpiade, concursuri și competiții regionale și naționale.

Este foarte important să amintim și faptul că 38% dintre studenții din România (media UE – 29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană, aspect care poate periclita finalizarea studiilor (conform datelor furnizate de Eurostudent). În plus, un român din 3 încă este în pericol de sărăcie și excludere socială, conform datelor Eurostat 2018.

Acest lucru ne demonstrează că păstrărea gratuității la transportul feroviar ar putea contribui în continuare la educația studenților din România. În plus, este îngrijorător cum această decizie ar putea afecta accesul la studii pentru studenții din mediile socio-economice defavorizate și, mai ales, studenții din mediile socio-economice defavorizate care sunt nevoiți să facă zilnic naveta pentru a-și putea urma studiile.

„FTRP solicită Guvernului României să revină asupra acestei decizii și să accepte dialogul deschis cu toți reprezentanții studenților din România, pentru a putea lua o decizie optimă atât pentru statul român, cât și pentru studenții din România!”, declară Cristin Murafa, Președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.