Notice: Undefined offset: 3 in /home/faptdive/public_html/plugins/content/adsinside/adsinside.php on line 180

Cum arată legea care reglementează starea de alertă după amendamentele PSD?

Cum arată legea care reglementează starea de alertă după amendamentele PSD?

Actul normativ care reglementează starea de alertă care va fi în România după data de 15 mai 2020 a suferit o serie de amendamente venite din partea parlamentarilor social-democrați. După amendare, legea se prezintă astfel:

  1. Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile. Poate fi prelungită, pentru motive temeinice pentru cel mult 30 de zile prin hotărâre a guvernului.
  2. Se pot restrânge drepturi și libertăți fundamentale prin ”măsuri temporare, proporționale, graduale și necesare protejării vieții, integrității fizice și psihice, ocrotirii sănătății și protejării patrimoniului public și privat.
  3. Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, nu se mai pot face prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.
  4. Numirile făcute prin ordin de ministru - fără concurs - pot ocupa doar pozițiile vacante ori parțial vacante în cadrul Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonare și încetează DE DREPT la încetarea stării de alertă.
  5. Suspendările din funcție se fac pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură de a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a pandemiei - s-au adus precizări clare ce înseamnă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu; suspendările încetează de drept după ieșirea din starea de urgență.
  6. Detașările în interes de serviciu se fac cu acordul prealabil al angajatului și numai în unități cu același profil de activitate; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral, angajatul trebuia să se supună.
  7. Regimul de telemuncă, modificarea locului de muncă și a atribuțiilor se instituie cu consimțământul angajatului; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral.
  8. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, începând cu 15 mai.
  9. Se menţin măsurile de plafonare a preţurilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive assistive, materiale sanitare şi echipamente de protecţie.