Actul normativ care reglementează starea de alertă care va fi în România după data de 15 mai 2020 a suferit o serie de amendamente venite din partea parlamentarilor social-democrați. După amendare, legea se prezintă astfel:
- Starea de alertă nu poate depăși 30 de zile. Poate fi prelungită, pentru motive temeinice pentru cel mult 30 de zile prin hotărâre a guvernului.
- Se pot restrânge drepturi și libertăți fundamentale prin ”măsuri temporare, proporționale, graduale și necesare protejării vieții, integrității fizice și psihice, ocrotirii sănătății și protejării patrimoniului public și privat.
- Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, nu se mai pot face prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.
- Numirile făcute prin ordin de ministru - fără concurs - pot ocupa doar pozițiile vacante ori parțial vacante în cadrul Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonare și încetează DE DREPT la încetarea stării de alertă.
- Suspendările din funcție se fac pentru neîndeplinirea gravă a atribuțiilor de serviciu de natură de a pune în pericol persoanele și măsurile de prevenire și combatere a pandemiei - s-au adus precizări clare ce înseamnă neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu; suspendările încetează de drept după ieșirea din starea de urgență.
- Detașările în interes de serviciu se fac cu acordul prealabil al angajatului și numai în unități cu același profil de activitate; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral, angajatul trebuia să se supună.
- Regimul de telemuncă, modificarea locului de muncă și a atribuțiilor se instituie cu consimțământul angajatului; în varianta guvernului era arbitrar, unilateral.
- Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, începând cu 15 mai.
- Se menţin măsurile de plafonare a preţurilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive assistive, materiale sanitare şi echipamente de protecţie.