Prahova în alertă din cauza pestei porcine! Alte două județe sunt sub supraveghere

Prahova în alertă din cauza pestei porcine! Alte două județe sunt sub supraveghere

Urmare a confirmării prezenței virusului pestei porcine africane la un porc din  gospodăria unui prahovean din Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali, prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, în calitate de președinte al CLCB, a convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, care a aprobat planul de măsuri privind combatarea focarului de pestă porcină africană și măsurile care se impun în zonele de protecție și supraveghere.

Hotărârea nr.1 din 10.07.2019 a CLCB Prahova

Art.1. Se aproba Planul de masuri privind combaterea focarului de Pesta Porcina Africana din comuna Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali, județul Prahova, precum și măsurile care se impun în zonele de protectie și supraveghere, planul de măsuri care face parte integrantă din prezenta hotărâre;

 Art. 2. Aplicarea  Planului de masuri se va face si în exploataţiile nonprofesionale în care apar focare secundare de pestă porcină africană, cu informarea CLCB Prahova, în comuna Poienarii Burchii.

Art. 3. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova va gestiona rapid focarul, potrivit prevederilor Cap. 9 partea a III-a din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană.

Art. 4. Localităţile din zona de protecţie şi de supraveghere a focarului au fost stabilite de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, după cum urmează:

- Zona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţilor: comuna Poienarii Burchii (satele: Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi, si Pioresti), comuna Gorgota (satul Poienarii Apostoli) din jud. PRAHOVA si  comuna Peris (satul Balteni) si comuna Ciolpani (satul Piscu)  din jud. Ilfov.

- Zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor:: comuna Poenarii Burchii (satele:Carbunari, Podu Valeni, Ologeni si Tatarai), comuna Sirna (satele: Hăbud, Șirna, Varnița), comuna Tinosu (satele Predesti, Tinosu, Pisculesti), comuna Puchenii Mari (satele Odaile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Mosneni, Miroslavesti), comuna Gorgota (satele Fanari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), comuna Balta Doamnei (satulCurcubeu) din judetul Prahova.

- Localitățile din jud. Ilfov care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Buriași, Periș, Bălteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria și Siliștea Snagovului.

- Localitățile din jud. Dambovita care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Ciocănești, Niculești, Movila, Bărbuceanu, Cătunu si Crivățu.