Este pregatita Romania pentru jocurile virtuale?

Este pregatita Romania pentru jocurile virtuale?

Astăzi, devine din ce în ce mai greu să strângem gașca pentru un joc de table sau cărți, să mergem împreună la un eveniment sportiv sau concert. Aceste tradiții parcă au rămas în trecut, dar aceasta nu înseamnă că am devenit mai puțin sociabili. Pur și simplu, modul nostru de a comunica și de a ne distra s-a schimbat. Poate că fizic nu ne întâlnim atât de des dar lumea virtuală ne oferă nenumărate posibilități să fim împreună, să ne distrăm, și de ce nu, să câștigam. Dacă tema despre cazinouri online vi se pare interesantă, puteți citi despre despre asta  https://www.cazinouri.org/. În schimb, aici o să vă povestim despre istoria jocurilor virtuale, cum acestea au evoluat și cum au fost primite de românii. Cum am început de la un joc pe calculator simplu, cu 0 și X, și am devenit actorii principali într-un film de acțiune, de groază sau de strategie?

Această poveste începe în anul 1952 cu părintele primului joc virtual – Alexander S. Douglas. Douglas a fost profesor de informatică la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și avea un vis – să creeze un joc pe calculator. Profesorul de informatică a folosit calculatorul EDSAC pentru a face primul joc virtual, cel cu X și 0, foarte bine cunoscut de noi toți. Și așa, copilăria noastră, pe care o petreceam în fața blocului cu cretă în mână, a trecut în lumea digitală. 9 ani mai târziu, 3 studenți geniali de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, au realizat jocul Spacewar. Acesta s-a bucurat de un succes imens, timp de câțiva ani. Pretențiile jucătorilor au început să crească. Complexitatea graficii a început să se mărească, iar jocul Adventure, creat în anul 1976 de către Will Crowther și dezvoltat un an mai târziu de Don Woods, a dat originea jocurilor complexe. Schimbarea a fost inevitabilă. Jocurile virtuale au devenit extrem de populare. În anul 1980 a apărut revista Computer Gaming World în care jucătorii făceau recenzii și schimb de informații.

Jocurile au devenit din ce în ce mai complexe și aveau nevoie de calculatoare tot mai puternice. Procesoarele calculatoarelor au devenit mai performante – de la 7MHz pentru jocul Doom în anul 1980, până la minim 3GHz pentru Need For Speed Most Wanted, în anul 2012. În timp au apărut jocurile virtuale, cum ar fi Crysis, Grand Left Auto, God of War, Red Dead, Redemption, Metro Exodus, Soul Calibur și multe altele. Acestea ne-au ținut în fața calculatorului ore în șir, dar cele mai bune lucruri urmează să se întâmple.

Până acum am urmărit jocul de pe ecran, acum facem parte din joc! Dacă acum 20 de ani, în România nu exista calculator în fiecare casă, românii se întâlneau în cluburi și jucau în rețea. Astăzi, această problemă este rezolvată, calculatorul și internetul sunt un lucru indispensabil. Dar noi ne așteptam la ceva mai mult! Dorim să facem parte din acțiune, dorim să ne mișcam, să simțim adrenalina, să intrăm în lupte sângeroase, să descoperim comori,  să sărim de pe un zgârie-nori, să dezvoltăm afaceri virtuale proprii. Realitate virtuală! Și aici istoria se repetă! Gadgeturile necesare pentru a intra în realitatea virtuală înca sunt destul de scumpe, dar există săli de joc, unde, prin intermediul VR oricine poate trăi senzația de zbor, poate ateriza pe Marte, poate să se întoarcă în timp în epoca dinozaurilor. Cu ajutorul echipamentelor speciale VR HTC Vive și Oculus Rift, puteți avea experiențe virtuale în grup. Puteți juca singur dar este mult mai interesant când în aceasta aventură intrați împreună cu prietenii, familia sau colegii. Mai mult ca sigur, istoria se va repeta și în câțiva ani vom avea posibilitatea să achiziționăm toate aceste dispozitive la un preț mai mic, dar astăzi ne putem distra din nou împreună, ca pe vremuri.