„De la Ovidiu la Mihai Eminescu”, miercuri, 4 martie, pe scena Teatrului „Toma Caragiu”

„De la Ovidiu la Mihai Eminescu”, miercuri, 4 martie, pe scena Teatrului „Toma Caragiu”

Miercuri, 4 martie, se împlinesc 43 de ani de la dispariția actorului Toma Caragiu, iar teatrul din Ploiești, instituție al cărei director a fost timp de 12 ani, a programat o serie de manifestări în amintirea marelui artist. De la ora 11.00, va avea loc o depunere de flori la statuia actorului din imediata vecinătate a Teatrului și la bustul acestuia, amplasat în apropierea punctelor de acces în sala de spectacole. În foaierul principal al teatrului, va fi deschisă o expoziție fotodocumentară „In Memoriam Toma Caragiu” și vor rula proiecții cu interviuri-mărturii ale unor personalități teatrale despre Toma Caragiu.

De la ora 18.30, actorul Emil Boroghină, societar de Onoare al Teatrului Național Craiova, va susține, în sala Teatrului, recitalul „De la Ovidiu la Mihai Eminescu”.

După ce anul trecut ne-am bucurat de prezența actorului Ion Caramitru, în cadrul conferinței Amintiri despre Toma Caragiu, într-un ambient sonor asigurat de violoncelistul Adrian Naidin, de această dată, vă invităm la un recital poetic ce are la bază o parte dintre epistolele din Tristele şi Ponticele, de Publius Ovidius Naso, trimise acum 2000 de ani de la Tomis, Constanța de astăzi, la Roma, și selecțiuni din poezia eminesciană, o călătorie prin marile etape ale creației și vieții lui Mihai Eminescu. Spectacolul este supratitrat în latină, italiană, franceză, spaniolă, portugheză, engleză și germană.

Regia acestui proiect îi aparține Alinei Hiristea, editare video Marius Perțe și Ciprian Duică, muzica originală Bogdan Marinescu.

Emil Boroghină recită fără oprire, memoria prodigioasă îl ajută să reverse asupra noastră un torent de rime, cuvinte potrivite, și ne face să-l urmărim, clipă de clipă, cu sufletul la gură. Abandaonat parcă într-un spațiu al poeziei absolute rosteste versuri, zeci de versuri care recompun în fața noastră dureroase momente ale unui trecut măcinat de vinovății, ale unor oameni care au schimbat mersul întregii noastre civilizații. (…) Psihologia iubirii desluşită  în pilde, îndemnuri, adevăruri, tristeţi, bucurii, iubiri, pasiuni, viaţă şi moarte,  dar mai ales eternitate. ”Poeţii nu mor niciodată” …fapt dovedit şi de  harul extraordinarului interpret. Un recital egal cu o stare de graţie pentru care, acest fabulos recitator care este actorul Emil Boroghină merită toată iubirea şi admiraţia noastră. (Ileana Perneș Dănălache, magnanews.ro)

Emil Boroghină, coleg de generație cu Ion Caramitru, în ultimii ani, a conceput și realizat montaje tematice legate de un eveniment, de o sărbătoare. El însuși o mărturisește: aceste recitaluri i-au permis să revină pe scenă și să-și manifeste sensibilitatea ce îi e proprie, să-și manifeste emoția pudică la pronunțarea versurilor atent alese, să se bucure de efectul suscitat printre spectatori ce-l asculta concentrați. La Emil Boroghină ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel, căci el se exprimă prudent (...): în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă. (George Banu, viataromaneasca.eu)

Cum l-ai putea atrage pe spectatorul de azi să se apropie de Ovidiu? Cu l-ai putea convinge să aibă răbdare să asculte și să înțeleagă poeme scrise acum două milenii sau acum un secol și jumătate? Și cum ai putea justifica prin semn teatral teme de gândire expuse într-o conferință? Sunt întrebări la care Alina Hristea împreună cu echipa a răspuns exemplar. Latina versurilor scrise la Pontul Euxin era din nou vie, pe ecranul din spatele lui Emil Boroghină care, pe scenă îmbrăcat în negru, cu părul său alb, aureolat de o meșteșugită lumină de contur, recita tristele scrisori ale poetului, traduse în limba română. (Marina Roman, leviathan.ro)

Prețul unui bilet este de 15 lei. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția de Bilete a teatrului și online, de pe www.teatruploiesti.ro.