Gabriel Croitoru și vioara lui George Enescu vor concerta joi, pe scena Filarmonicii din Ploiești

Gabriel Croitoru și vioara lui George Enescu vor concerta joi, pe scena Filarmonicii din Ploiești

Primul concert al lunii, programat să aibă loc joi, 5 decembrie,  pe scena “Ion Baciu” a Filarmonicii ploieștene, vă propune de la ora 19.00 un program excepțional: Uvertura operei “Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1 în sol minor, op. 26, pentru vioară și orchestră, de Max Bruch și Simfonia nr. 85, în Si bemol major, Hob. I:85, „Regina”, de Joseph Haydn.  La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice îl puteţi reîntâlni pe Radu Postăvaru. Solist este Gabriel Croitoru, care va cânta pe faimoasa vioară Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.

Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generației sale și unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani, s-a născut la București pe data de 20 august 1965. A absolvit Liceul de Muzică din București la clasa profesorului Mihai Constantinescu și Conservatorul de Muzică din București la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular și cu profesorul Ștefan Gheorghiu.

În prezent este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât și în străinătate. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte și recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra.

Gabriel Croitoru a susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria și România. Totodată este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, și membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfășoară și o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din București.

În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică pe tema: „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naţionale și internaționale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.

Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obținut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparținut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.

Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro