Concert de violoncel cu Filip Papa la Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești

Concert de violoncel cu Filip Papa la Filarmonica ”Paul Constantinescu” din Ploiești

Violoncelistul Filip Papa este solistul invitat joi, 7 noiembrie, la Filarmonică. De la ora 19.00, orchestra simfonică ploieșteană și maestrul Walter Hilgers, aflat la pupitrul dirijoral, vă așteaptă să vă bucurați de Concertul nr. 1, op. 33, pentru violoncel şi orchestră de Camille Saint-Saëns, „Elegia” în do minor, op. 24, pentru violoncel şi orchestră, de Gabriel Fauré și Simfonia a IV-a, în Mi bemol major, WAB 104, de Anton Bruckner.

Filip Papa s-a născut la Timişoara, în anul 1969. A studiat la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca şi apoi la Conservatorul George Enescu din Iaşi, la clasa prof. Dan Prelipcean, beneficiind în permanent de îndrumarea membrilor Cvartetului Voces. Începând din anul 1988 Filip Papa este membru fondator al Cvartetului Ad Libitum al Filarmonicii din Iaşi, ansamblu cameral împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Cel mai semnificativ dintre acestea este cel cu care Cvartetul a fost recompensat la Evian, în Franţa, în 1997. Violoncelistul Filip Papa a colaborat cu numeroşi interpreţi de prestigiu şi cu diferite ansambluri de renume: violoncelistul Wolfgang Laufer – membru al Cvartetului American Fine Arts şi Cvartetul Voces, între alţii. Artistul român a susţinut numeroase concerte în calitate de solist, atât în ţară – la Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ etc. – cât şi în străinătate, cântând în Elveţia şi în Germania. Din anul 1991 este solist instrumentist în orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi, precum şi cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu din aceeaşi localitate.

Walter Hilgers este dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești dar și dirijor principal al Orchestrei Simfonice a provinciei Santa Fe din Argentina. El a fost pentru mulți ani prim dirijor invitat al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. A fost invitat să dirijeze Orchestra Filarmonică Montevideo, SODRE Sinfonieorchester Montevideo, Orchestra Națională din Buenos Aires, Orchestra Simfonică a provinciei Santa Fe, Orchestra Simfonică Bogotá, Orchestra de Cameră Radio din București, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Iași, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Orchestra de Stat Oradea, Orchestra de Stat Craiova, Orchestra de Stat Bacău, Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Orchestra Filarmonicii din Pitești, Orchestra Filarmonică ,,Muntenia" din Târgoviște, Filarmonica de Stat Košice, Orchestra Filarmonicii Zagreb, Orchestra Filarmonicii din Nisa, Orchestra Brandenburgică din Frankfurt, Orchestra Simfonică din Leipzig, Orchestra Radio din München și Orchestra Teatrului Național din Mannheim. Pe lângă toate acestea a condus Concerte de Cameră ale Orchestrei de Stat Bavareze din München, Filarmonica de Stat din Hamburg, Orchestra Filarmonică Germană de Radiodifuziune Saarbrücken Kaiserslautern, Mecklenburgischen Staatskapelle Schwerin, Orchestra Academică a Festivalului Schleswig-Holstein, Orchestra Filarmonică din Qatar, Orchestra Filarmonică Daejeon și Orchestra Simfonică din Valencia.

Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.