Peste o săptămână mergem din nou la Filarmonică! Începe noua Stagiune!

Peste o săptămână mergem din nou la Filarmonică! Începe noua Stagiune!

Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele repere ale Stagiunii cu numărul 67, până la începerea căreia a mai rămas ceva mai mult de o săptămână. La conferința de presă, pe lângă conducerea Filarmonicii, directorul general Vlad Mateescu și directorul adjunct artistic Georgiana Frîncu au participat George Pană, viceprimarul Ploieștiului și avocatul George Botez, consilier local, doi dintre cei mai activi susținători ai fenomenului cultural municipal, precum și inspectorul școlar Cristina Petre, managerul Școlii de Flori, Ileana Militaru și directorul economic al companiei BES Romania, Gabriel Sitaru.

Ce va fi în noua stagiune a Filarmonicii din Ploiești?

Filarmonica „Paul Constantinescu” deschide stagiunea cu numărul 67 cu două concerte incluse în programul Festivalului Internațional “George Enescu”. Primul se va desfășura pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor pe 12 septembrie 2019, de la ora 19.00. Condusă de la pupitrul dirijoral de Tiberiu Oprea, orchestra simfonică ploieșteană îl va avea invitat pe pianistul Vlad Dimulescu. Pe scenă va urca și Baletul “Rapsodia”, cu o coregrafie de Vanda Ștefănescu. Programul va debuta cu Rapsodia Română nr. 1 în La major, op. 11 de George Enescu și va continua cu două lucrări semnate de Paul Constantinescu: Concertul pentru pian și orchestră și Poemul coregrafic “Nuntă în Carpați” (cu un libret de Floria Capsali). Cel de-al doilea concert din Festivalul Internațional “George Enescu” îi va avea în prim-plan pe maestrul Radu Postăvaru și pe pianistul Constantin Sandu. Evenimentul se va desfășura în Sala “Ion Baciu“ joi , 19 septembrie 2019 , de la ora 19.00, iar programul cuprinde Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, “Imperialul“, de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 1, în do minor, WAB 101, de Anton Bruckner.

Pe parcursul întregii stagiuni 2019-2020, Filarmonica ploieșteană îşi va continua misiunea de susţinere şi promovare a valorilor culturale, prin organizarea unor evenimente de anvergură, cu invitaţi de renume şi programe extraordinare.

Orchestra simfonică va performa, pe scena “Ion Baciu” și nu numai, sub bagheta unor mari dirijori precum: Ilarion Ionescu Galați, Seung You Park (Coreea), Jonathan Pasternak (SUA), Walter Hilgers (Germania), Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru, Vlad Mateescu, Mădălin Voicu, Petre Sbârcea, Alain Pâris (Franța), Cristian Oroşanu, Ionuţ Podgoreanu, Vlad Vizireanu etc., alături de solişti ca Vlad Hîrlav Maistorovici, Ionuţ Pandelescu, Răzvan Stoica, Liviu şi Valentina Prunaru, Remus Azoiţei, Matei Ioachimescu etc.

Deschiderea Stagiunii 2019-2020 pentru fiecare secţie a Filarmonicii se desfăşoară după următorul calendar: orchestra simfonică în data de 12 septembrie 2019, orchestra populară „Flacăra Prahovei” în data de 4 octombrie 2019 şi „Ploieşti Jazz Trio”, pe 11 octombrie 2019. Aceste evenimente vin la finalul unei stagiuni estivale extrem de bogate, în cursul căreia au fost organizate numeroase concerte și recitaluri în aer liber pe esplanada Palatului Culturii și în Parcul Municipal Vest. Cel mai important rămâne, însă, Jazz on the Rooftop, Festivalul Internațional ajuns la ediția a doua, care a avut loc pe terasa clădirii din sticlă din centrul Ploieștiului. Vom continua să aducem muzica mai aproape de public, astfel că orchestrele Filarmonicii vor fi prezente și în viitor la acțiunile organizate de partenerii noștri tradiționali. Prima manifestare de acest gen se va desfășura chiar în această lună, în perioada 20-22 septembrie, când Orchestra Populară “Flacăra Prahovei“ va evolua în cadrul Festivalului “Alfabetul Conviețuirii”, un maraton artistic ce va însuma peste 15 ore de spectacol.

Filarmonica “Paul Constantinescu” va organiza în această toamnă, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova și Primăria Ploiești, prima ediție a Festivalului Internațional de Canto “Cezar Ouatu”. Evenimentul va avea loc în intervalul 18 - 20 octombrie 2019, iar înscrierile au început deja (toate detaliile se găsesc pe www.ficco.ro).

Jazz-ul va ocupa, și în această stagiune, un loc important în activitatea Filarmonicii „Paul Constantinescu„. Vom sărbători împlinirea celor 50 de ani de la organizarea, la Ploiești, a primului Festival de Jazz din România. Cea de-a XIV-a ediție a Ploiești Jazz Festival va avea loc în perioada 20-24 noiembrie 2019, iar abonamentele, déjà puse în vânzare în regim early bird, se bucură de interesul tot mai multor iubitori ai genului. Şi anul acesta Ploieşti Jazz Festival se va desfăşura sub egida Ministerului Culturii şi, pentru prima dată, sub auspiciile Familiei Regale a României. Aşa cum publicul s-a obişnuit, festivalul internaţional de jazz de la Ploieşti va fi precedat de o campanie de promovare a sa ce va întruchipa forma unui mic festival, amănunte urmând a fi dezvăluite în preajma evenimentului.

Până atunci însă, Ploiești Jazz Trio va continua să se implice în proiectele educative pe care și le-a propus și va organiza în continuare concerte-lecţie cu programe diverse şi atractive, workshop-uri destinate cunoscătorilor şi celor mai puţin iniţiaţi, activități care vor aduce jazz-ul mai mult în atenţia spectatorilor de toate vârstele.

Luna decembrie aduce în prim-plan un alt eveniment de anvergură, Balul Filarmonicii. Cea de-a treia ediție a acestui gradios eveniment se va desfășura, prima dată în acest an, sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi va fi găzduit, ca de obicei, de Sala Coloanelor a Palatului Culturii, bijuterie arhitecturală a Ploieștiulului.

Și în această stagiune Filarmonica are în vedere asumarea, cu responsabilitate, a procesului educativ al generaţiei tinere, astfel că elevii de toate vârstele vor putea participa la concerte destinate exclusiv lor.

Noi nu ”tăiem” numele sponsorilor care susțin cultura prahoveană!

Începând cu stagiunea 2019-2020, Filarmonica „Paul Constantinescu„ se mândreşte cu primul investitor, BES România, prin amabilitatea Doamnei Martha Maria Mocanu, care susţine material realizarea DVD-ului cu spectacolul Carmina Burana, eveniment organizat de instituţia noastră și care s-a bucurat de un real succes în rândul melomanilor. Tot prin implicarea BES România în evoluţia Filarmonicii „Paul Constantinescu„, iubitorii muzicii de calitate din întreaga lume ne vor putea urmări evenimentele transmise live pe platforma vimeo.

De asemenea, Filarmonica ploieşteană se bucură de o nouă imagine, modernă, actualizată, ce se poate observa în toate materialele promoţionale.

Mulţumim sponsorilor și partenerilor noștri: Alexandrion Group, Apa Nova Ploiești, BES Romania, Bergenbier (Molson Coors), BRD Groupe Societe Generale, Bristot, Conpet, Cora, Cofetăriile Delice, The Fable, PECEF Tehnica, Școala de Flori, Stenota, Apazol Trans, Artsani, Colegiul de Artă "Carmen Sylva" Ploiești, Cărturești, Ekonational Distribution, Generali, Hale și Piețe SA, Industrial GP, ISTIN, Librăriile Humanitas, The Iconic Estate (Alexandrion Group), Lazarini, New London, Ploiești Shopping City, Porsche Bucuresti Vest 2, Rotary, Servicii Gospodărire Urbană, Teatrul "Toma Caragiu" Ploiești, Starbucks, Studio Panda, Tymbark, Uniunea Elenă din România, UPG, Veolia, VisionStar și West Mall, care au ales să se implice în desfăşurarea celei de a 67-a stagiuni a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești.