A studiat la Royal Academy of Music din Londra și joi seară vine în premieră pe scena Filarmonicii din Ploiești

A studiat la Royal Academy of Music din Londra și joi seară vine în premieră pe scena Filarmonicii din Ploiești

Maestrul Ilarion Ionescu Galați de la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieștene și violonistul Radu Ropotan deschid ultima lună a acestei stagiuni. Vă așteptăm joi, 6 iunie 2019, de la ora 19.00, cu Uvertura operei „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini, Concertul în Re major, op. 35, pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia a IV-a, în La major, op. 90, „Italiana”, de Felix Mendelssohn Bartholdy.

Violonistul Radu Ropotan s-a născut la Galați și a absolvit Liceul „Tudor Ciortea” din Brașov. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studii în cadrul „Royal College of Music”, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin și al lui Maciej Rakovski. În 2014 își termină studiile de Masterat cu bursă la „Royal Academy of Music”, Londra, sub îndrumarea lui Igor Petrushevsky și Levon Chilingirian.

Pe durata studiilor din Londra a beneficiat de susținerea necondiționată a mentorului său, violonistul român Eugen Sârbu. Tot în cadrul „Academiei Regale”, violonistul Radu Ropotan lucrează cu mari nume ale scenei internaționale, printre care Thomas Brandis, Anna Lisa Bezrodny și Maxim Vengerov.

De-a lungul carierei lui artistice a câștigat 20 de premii naționale și internaționale, printre care Premiul I în cadrul „Remember Enescu International Violin Competition”, premiul special în cadrul „Andrea Postacchini International” în Fermo și „Winfred Violin Competition” la „Royal Academy of Music” – Londra.

Radu Ropotan a concertat pe scene din România, Franța, Germania, Italia și Anglia. În 2014 a luat parte la Festivalul de muzică al Pacificului în Japonia, colaborând cu Rainer Kuchl – Concertmaestru al „Vienna Philharmonic” - și David Chen – Concertmaestru al „Metropolitan New York Philharmonic”. A urmat cursuri de măiestrie în România și în străinătate cu personalități precum Alexander Arenkow, Ștefan Gheorghiu și Liviu Prunaru.

De peste 15 ani, Radu Ropotan este membru al Fundației „Remember Enescu”.

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulți), 15 lei (pensionari) și 5 – lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul special amenajat în Cora - AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.