Concert In memoriam Gabriel Iacob pe scena Filarmonicii din Ploiești

Concert In memoriam Gabriel Iacob pe scena Filarmonicii din Ploiești

Gabriel Iacob – „Generic”, Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei „Don Giovanni”, Gioacchino Rossini – Introducere şi temă cu variaţiuni pentru clarinet şi orchestră și Ludwig van Beethoven – Simfonia a II-a, în Re major, op. 36 compun pogramul serii de joi, 4 aprilie 2019, de la Filarmonica „Paul Constantinescu„. Invitatul orchestrei simfonice este Emil Vișenescu, venit la Ploiești de această dată în dublă calitate: dirijor și solist. Concertul, programat să înceapă la ora 19.00, este dedicat memoriei compozitorului Gabriel Iacob, fost solist al partidei de violă a orchestrei simfonice ploieștene.

Clarinetistul Emil Vișenescu, născut în 1969 la București, este membru al ansamblurilor instrumentale „Virtuozii” și „Profil” și al Trio-ului „Mozaic”, în prezent fiind profesor de clarinet la Universitatea Naţională de Muzică din București și clarinetist solist în cadrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București.

A început studiul clarinetului la Liceul „George Enescu” la clasa profesorului Gheorghe Vlad. În 1993 a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu sub îndrumarea profesorilor Ion Cudalbu și Valeriu Bărbuceanu. A continuat să se perfecţioneze, urmând mai multe cursuri de specializare, atât în România, cu Aurelian Octav Popa, Ștefan Korody, cât și în Ungaria, cu Joszef Balogh, și în Germania cu Karl Leister și Walter Boeykens. De asemenea, a obţinut diploma de solist de la Școala de Muzică și Teatru din Berna (Elveţia), unde a studiat între anii 2000 și 2002 cu profesorul Ernesto Molinari. Au urmat studiile doctorale, absolvite în 2010.

A obţinut premii naţionale și internaţionale la concursuri de interpretare precum cele de la Iași, Cluj, Constanţa, București, Biel și Berna (Elveția). Clarinetistul bucureștean a cântat în numeroase concerte, recitaluri, în foarte multe dintre orașele românești, dar și în străinătate. Din anul 2004 ţine cursuri de măiestrie la Academia Icon Arts, iar în 2006 a predat la Ierusalim.

A fost invitat să facă parte din juriile unor concursuri naţionale și internaţionale de interpretare muzicală. Emil Vișenescu a înregistrat numeroase CD-uri cu lucrări scrise de compozitori români ca Marţian Negrea, Felicia Donceanu, Doina Rotaru, Diana Rotaru și alţii.

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulți), 15 lei (pensionari) și 5 lei (elevi/studenți) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală și online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.