Apa – sursa de viata, dar si forta distructiva

Una dintre cele mai răspândite substanțe de pe Terra, apa reprezintă un element indispensabil omului pentru a supraviețui. Din cele mai vechi timpuri, locuitorii planetei s-au bazat pe forța miraculoasă a apei, știut fiind faptul că omul poate trăi fără acest element vital cel mult trei zile. Primii oameni de pe Pământ au utilizat apa pentru irigații, pentru sporirea producției agricole, apoi au apărut, cu 2-3 mii de ani în urmă, barajele.

Odată ce tehnologiile și știința au evoluat, puterea apei a fost utilizată pentru producerea energiei electrice și regularizarea forței sale distructive, pentru eliminarea eroziunilor și a inundațiilor. Chiar dacă apa reprezintă 70% din suprafața Pământului, cea mai mare parte a acesteia nu poate fi consumată în starea sa naturală, aceasta regăsindu-se în mări și oceane ce nu constituie surse de apă dulce. Apa potabilă reprezintă doar 1% din rezerva de apă a planetei și aceasta provine din lacurile sau izvoarele cu apă dulce.  Așa cum spuneam, nu putem trăi fără apă, dar ne comportăm de parcă ea ni se cuvine oricând și în orice cantitate.

La nivel global, sursele de apă sunt rare, ținând cont de cifrele reci care spun că peste 1,2 miliarde de oameni (aproape o cincime din populaţia lumii) nu au acces la surse de apă potabilă.  Din fericire, în Europa, apa se găseşte aproape peste tot din belşug, cu toate că, în anumite zone din sudul Europei, de exemplu în Spania, lipsa apei şi secetele sunt din ce în ce mai dese. În schimb, calitatea apei pe bătrânul continent lasă uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafaţă – lacuri şi râuri –, care sunt afectate de poluare.

Deşi s-au luat numeroase măsuri pentru reducerea poluării, mai sunt încă multe de făcut şi putem fiecare dintre noi să contribuim la acest efort de a conserva resursele de apa dulce.

Sunt diverse metode, de la cele mai banale cum ar fi înlocuirea unei băi cu un duș, repararea robinetului sau păstrarea apei de ploaie pentru unele activități gospodărești, până la soluții tehnologice de ultimă generație, prin care avem puterea de a limita sau, de ce nu, chiar anihila forța sa distructivă. Nu putem ignora forța apei, mulți oameni având de suferit din această cauză. Fie că vorbim de inundații, alunecări de teren, contaminarea solului sau a mărilor și oceanelor, toți avem de suferit de pe urma unor decizii pe care le facem, uneori, necontrolat.

Exploatarea excesiva a resurselor subterane a dus în S.U.A și Mexic la consecințe imprevizibile ca de exemplu epuizarea surselor viitoare de apă și la compactarea solului, producând o tasare a terenului la suprafață. De aceeaș guvernele acestor țări au promovat programe privind reîncarcarea straturilor acvifere și chiar depozitarea surplusului de apă de suprafață în straturile acvifere pentru a asigura surse de alimentare strategice în situații critice.

În organismul uman există apă în proporție de 70% și nu este de mirare faptul că și medicina modernă pune accent pe miracolul apei. Astfel, consumul unui pahar de apă înainte de duș sau baie ajută la menținerea unui ritm cardiac sănătos, previne apariția cariilor dentare, asigura buna functionare a creierului si rinichilor.

Daca nu ar fi apa nu ar exista ADN. Apa are proprietăți fizico-chimice neobișnuite comparativ cu alte lichide. Cercetatorii nu au reușit nici până astăzi să își explice de ce apa este singura substanță de pe planetă care există în toate cele trei stări de agregare: lichidă, solidă și gazoasă.  Apa este aliment, medicament si cel mai natural supliment nutritiv. Ea conține în primul rând saruri minerale în diverse concentrații care îi dau individualitate, asigurindu-i astfel prin intermediul lor complexitatea proceselor biochimice.

Ținând cont de toate aspectele de mai sus, nu ne rămâne decât să fim mai responsabili cu acest bun de preț al omenirii, apa. Apa de la robinet este bună de băut aproape peste tot în Europa, dar, înainte de a fi trimisă prin conducte, ea trebuie tratată, proces care este complex si costisitor. Calitatea apei potabile este reglementată la nivel mondial de către Organizația Mondială a Sănătății, iar la nivel european prin Directiva 98/EEC. În România normele de calitate pentru apa potabilă sunt cuprinse în legea 458/2002 ce prevede limite stricte pentru toți indicatorii de calitate ce pot afecta sănătatea consumatorilor

Tocmai de aceea, pentru a oferi cea mai bună apă clienților noștri, controlăm continuu calitatea apei furnizate cu implicare și responsabilitate în toate cele trei laboratoare moderne din stațiile Voila, Măneciu si Valenii de Munte

S.C. Exploatare Sistem Zonal Prahova S.A. este principalul producător de apă potabilă pentru 84% din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru 9 mari societăți comerciale. Strategia organizației noastre fiind axată pe dezideratul: „În centrul acțiunilor sunt grija pentru oameni și satisfacerea nevoilor lor, în armonie cu mediul înconjurător. „

Un articol de Dr. Ing. Sorin Niculae,

Director General E.S.Z. Prahova