Premierul Ludovic Orban, un reper de moralitate pentru comisarul Traian Berbeceanu

Premierul Ludovic Orban, un reper de moralitate pentru comisarul Traian Berbeceanu

M-am aplecat cu atenție (și fără îngrijorare) asupra unei declarații publice făcute de prefectul Bucureștiului, Traian Berbeceanu. Domnia sa a glăsuit astfel: ”Pentru mine, domnul Ludovic Orban va rămâne mereu un reper de moralitate, corectitudine, demnitate și patriotism. Un OM cu o putere de muncă incredibilă, un politician asumat, un lider pentru care interesul României și al românilor au fost mai presus decât orice calcul politic.Toată prețuirea mea, domnule Prim Ministru!”. Nu credeți că merită să ne referim la asta? Mie mi se pare minunat.

Pentru cei care nu știu sau au uitat să facem un scurt remember despre comisarul Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu a lucrat în Poliţie timp de 25 de ani, până la pensionarea sa din 2018 şi a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”. Potrivit rechizitoriului, acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi. În decembrie 2019, Traian Berbeceanu a devenit şef de cabinet al ministrului Afecerilor Interne, Marcel Vela, iar în iunie 2020 s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. A candidat pe listele de consilieri judeţeni în Judeţul Hunedoara, din partea PNL, însă odată cu numirea în funcţia de prefect al Capitalei, va renunţa la mandatul obţinut în Consiliul Judeţean.

În 23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, în dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale.