E cam singura soluție să scăpăm de orașul în care miroase a gunoi!

E cam singura soluție să scăpăm de orașul în care miroase a gunoi!

În Ploiești s-ar putea instituii o taxă de salubritate atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici. Aceasta este una dintre măsurile propuse de consilierii municipali care fac parte din comisia spacial constituită pentru remedierea problemelor grave cu care se confruntă orașul în ce privește salubritatea. La acest moment, măsura pare să fie singura capabilă să ne scape de munții de gunoaie care miros îngrozitor prin mai toate zonele Ploieștiului.

Potrivit Jurnalului Prahovean, taxa de salubritate va fi achitată de către cetăţenii municipiului si persoanele juridice care nu au încheiat contract cu operatorul de salubrizare, dar totuşi beneficiază de acest serviciu public.

Aceasta se va datora per gospodărie, calculată la un numeric mediu de 3 persoane şi se va achita anual, având acelaşi regim că restul taxelor şi impozitelor datorate de către populaţie. În acest  sens, fiecare cetăţean care locuieşte în Ploieşti şi nu are încheiat un contract de operatorul de salubritate va achita lunar 12 lei pentru ridicarea gunoiului menajer, rezultând o suma anuală de 144 lei. Pentru persoanele juridice fără contract de salubritate se va stabili o taxa lunară între 200 şi 800 lei, în funcţie de cantitatea de gunoi rezultată din activitate.

Taxa este mai mare decât costul datorat pe baza de contract deoarece s-a avut în calcul şi recuperarea costurilor de impunere, colectare şi virare a sumelor de către SPFL Ploieşti.

Aceasta este una dintre măsurile propuse de către consilierii locali care au constatat că aproximativ 20% dintre gospodăriile din Ploieşti şi agenţii economici nu achita costul serviciului la operator, dar beneficiază de el.

“Am analizat situaţia împreună cu colegii din comisie şi am constatat că una dintre cauzele disfuncţionalităţilor serviciului de salubritate în Ploieşti o constituie împrejurarea că mulţi concetăţenii noştri nu achita acest serviciu deşi beneficiază de el. Aceasta crează o sarcina suplimentară pentru restul cetăţenilor şi s-a ajuns unde s-a ajuns, operatorul de salubritate ROSAL invocând neplata serviciului. Credem că această taxa va rezolva problema, vor fi bani pentru plata operatorului şi nu se vor mai putea invoca motive sustenabile. Dacă disfuncţionalităţile vor continua, vom lua măsurile cele mai drastice împotriva ROSAL. Ploieştiul nu este groapă de gunoi şi va asigur că această situaţie va fi remediată cât mai curând”, a declarat viceprimarul Cristian Ganea pentru Jurnalul Prahovean.