S-a grăbit sau a vrut să manipuleze? Veolia a infirmat declarația primarului Dobre cu privire la viitorul termoficării în Ploiești

S-a grăbit sau a vrut să manipuleze? Veolia a infirmat declarația primarului Dobre cu privire la viitorul termoficării în Ploiești

Primarul Ploieștiului, liberalul Adrian Dobre s-a grăbit să anunțe rezolvare problemei spinoase a termoficării în oraș, a avansat chiar un tarif, dar se pare că lucrurile nu sunt deloc așa. Edilul ploieștean este contrazis chiar de către operatorul seriviciului public, Veolia Energie Prahova. În cele ce urmează redăm integral comunicatul de presă remis de primarul Adrian Dobre și reacția Veolia Energie Prahova în urma rundei de negocieri.

Primarul Adrian Dobre: Astăzi, luni, 1 aprilie 2019, la ora 10.00, la sediul Primăriei municipiului Ploiești, a avut loc o întâlnire între primarul Municipiului Ploiești, Adrian Dobre, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, și conducerea companiei Veolia Energie Prahova, cu privire la negocierea contractului de furnizare energie termică şi apă caldă pentru ploieșteni. Întâlnirea a avut loc în contextul în care primarul Adrian Dobre nu a acceptat prețul pentru gigacalorie, de 340 lei +TVA, propus de Veolia.

La finalul negocierilor, primarul Adrian Dobre a declarat: “Victorie pentru Ploiești – se prelungește contractul cu Veolia la un preț de 237 lei + TVA! Dragi ploieșteni, mi-am respectat angajamentul pe care mi l-am luat față de dumneavoastră de a negocia la sânge, un preț corect pentru tariful la apa caldă şi căldură! Astfel, am ajuns la un acord de prelungire a contractului cu Veolia la un preț de 237 lei + TVA, în condițiile în care, vă reamintesc, solicitarea era de 340  lei + TVA. Nu rămâne nimeni fără apă caldă sau căldură așa cum alarmist anunțau unii. Am reușit această negociere în ciuda opoziției unora. Vă asigur de faptul că nu vor crește costurile cu apa caldă şi căldura în sistemul centralizat din Ploiești.”

“Înțelegerea de astăzi este valabilă atât timp cât Guvernul şi majoritatea parlamentară a PSD – ALDE nu modifică reglementările privind tariful gazului pentru consumul casnic sau pentru producerea energiei termice în sistem centralizat”, a mai menționat primarul Municipiului Ploiești, domnul Adrian Dobre.

Veolia Energie Prahova: În contextul solicitărilor autorităților locale de negociere în vederea prelungirii Contractului de Concesiune, în baza căruia VEP furnizează serviciul de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești până la data de 01.05.2019, operatorul a răspuns pozitiv arătându-și continuu disponibilitatea de găsire a unor soluții viabile. Până la acest moment nu s-a ajuns la o înțelegere care să permită prelungirea Contractului.

Declarația recentă a primarului Municipiului Ploiesti se dovedește a fi precipitată, în acest moment părțile neajungând la un acord final. Preocuparea operatorului, precum și punctul său de vedere, constant manifestate pe parcursul negocierilor, sunt acelea de obținere a unei reechilibrări contractuale.

Ținând cont de noile modificări ale OUG 114/2018, care reglementează pentru o perioadă de 3 ani prețul gazelor pentru producătorii de energie termică ce livrează apă caldă și căldură populației, pe parcursul negocierilor cu reprezentanții autorităților locale, VEP a prezentat un plan de extindere a duratei Contractului de Concesiune, pentru diferite perioade, respectiv 3, 5 și 7 ani. În acest moment, părțile încă analizează diferitele variante.

În vederea eficientizării sistemului de alimentare cu energie termică sunt necesare investiții majore aproximate la 150 milioane lei, din partea tuturor părților implicate. Operatorul se poate angaja la realizarea de investiții de 84 milioane lei în contextul prelungirii Contractului de concesiune pentru o perioadă de 7 ani, varianta optimă pentru toți partenerii, în special pentru consumatori.

Cu mai puțin de 30 de zile înainte de data expirării Contractului, reprezentanții operatorului reamintesc că au anunțat ca și conditie prealabilă a continuării negocierilor adoptarea până la data de 05.04.2019 a unei hotărâri din partea Consiliului Local, respectiv Consiliului Județean. Prin care urma să se aprobe:

  • Prelungirea duratei Contractului de Concesiune în condițiile ce vor fi stabilite printr-un act adițional ce va fi supus aprobării Consiliului Local și Consiliul Județean până la data de 25.04.2019.
  • Aplicarea începând cu data 05.04.2019, pe o perioadă limitată a tarifului de 237,35lei/Gcal + TVA (aprobat în luna ianuarie de Consiliul Local), respectiv până la avizarea de către ANRE a noii formule de ajustare a tarifului precum și a noului preț estimat la 340lei/Gcal + TVA.
  • Recuperarea rattrapage-ului în valoare de 39,97 milioane lei într-o perioadă de maxim 3 ani.

Așa cum a anunțat  anterior, operatorul desfășoară în paralel și acțiunile necesare predării gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești, în perspectiva expirării Contractului la data de 1 Mai 2019.