UPG Ploiesti s-a infratit cu Universitatea Democritus din Tracia

Ca urmare a inițiativei președintelui Uniunii Elene din România, domnul Dragoș Gabriel Zisopol, două universități, Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești și Universitatea Democritus din Tracia au hotărât să colaboreze strâns în domenii de interes comun. Înainte de a prezenta acțiunile întreprinse în acest scop în perioada 2016-2017 se impune o mică prezentare a celor două universități. Universitatea Democritus din Tracia s-a înființat în anul 1973 și și-a luat numele de la marele filozof al antichității Democrit (460-370 î.Hr.) născut la Abdera pe meleagurile Traciei. Sediul Universității se află în orașul Komotini, unde se află cele mai multe facultăți(7), dar există facultăți și departamente și în orașele Xanthi(5), în Alexandroupoli (4) și Orestiada (2). Cursurile acestor facultăți și departamente sunt urmărite de peste 25000 de studenți. De menționat că în anul 2000, la Komotini, s-a înființat Departamentul de limbi, literaturi și culturi a țărilor riverane Mării Negre, în cadrul căruia există și o catedră de limbă, cultură și civilizație românească. Interesant este și faptul că decanul Facultății de Istorie de la Komotini, profesorul Kostas Hatzopoulos, și-a făcut doctoratul la București cu profesorul Dan Berindei.

Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești a fost înființată în anul 1948 și în prezent are circa 7000 de studenți, dintre care 321 din alte țări. Trebuie menționat că în cei 68 de ani de existență s-au școlarizat peste 3000 de studenți din peste 80 de țări. Din această categorie fac parte și cei 109 absolvenți care provin din Grecia și sunt menționați în frumoasa și interesanta broșură bilingvă editată recent de profesorii Mihail Minescu și Dragoș Gabriel Zisopol. Mulți dintre acești absolvenți au avut sau încă mai au importante funcții în companiile în care lucrează. Toți acești absolvenți fac parte din „marea familie de ingineri petroliști” formați la renumita facultate din Ploiești. Prima întâlnire a avut loc în perioada 14-16 iulie 2016, la Ploiești, când o delegație a Universității Democritus condusă de prof. dr. ing. Athanasios Karambinis, rectorul instituției menționate a semnat, în sala Senatului Universității de Petrol și Gaze protocoalele de colaborare bilaterală dintre Universitatea Democritus și Universitatea de Petrol și Gaze, respectiv, Universitatea Democritus și Uniunea Elenă din România. Aceste acorduri bilaterale vizau stimularea relațiilor instituționale în diferite domenii de interes pentru ambii parteneri. Programul delegației elene a cuprins vizite la Universitatea București – Departamentul de Filologie Clasică și Neogreacă, Ambasada Republicii Elene în România, precum și alte obiective de interes de pe Valea Prahovei.infratire.tracia.ploiesti2017

A doua întâlnire a avut loc în perioada 17-19 mai 2017, când delegația Universității de Petrol și Gaze din Ploiești compusă din profesorii universitari Pascu Mihai Coloja, rectorul Universității,  Mihail Minescu, prorector, Iulian Nistor, decan și Dragos Gabriel Zisopol în calitate de profesor al acestei Universități, dar și în calitate de președinte şi deputat al Uniunii Elene din România, a efectuat o vizită de răspuns la invitația Universității Democritus. Delegația română și-a început activitatea printr-o vizită la Consulatul general al României la Salonic, unde domnul Salamon Martin, consulul general al României i-a primit pe înalții oaspeți cu satisfacție și i-a informat despre activitatea consulatului și despre relațiile bilaterale româno-elene, în special pe plan cultural. A doua zi a avut loc primirea oficială la Sediul Administrativ al campusului universitar de la Komotini. Aici s-au desfășurat lucrările dintre cele două delegații și s-au trasat direcțiile de colaborare în viitor. Universitatea Democritus s-a angajat să sprijine pregătirea învățătorilor și profesorilor care predau limba neogreacă în cadrul Uniunii Elene din România și să le furnizeze diferite materiale (cărți, material didactic adecvat etc.) Va sprijini desfășurarea Olimpiadei Internaționale a Elenismului care are loc în fiecare an în România. De asemenea, Universitatea de Petrol și Gaze în colaborare cu Universitatea Democritus din Tracia vor organiza un program de masterat la Ploieşti, la care vor avea acces tineri absolvenți ai celor două instituţii de învăţământ menţionate. Uniunea Elenă va sprijini catedra de limba română din cadrul Departamentului de limbi, literaturi și culturi a țărilor riverane Mării Negre cu diferite cărți editate de editura proprie, UER Press. În continuare cele două delegații s-au deplasat în orașul Xanthi, unde au fost primiți de viceguvernatorul unității regionale Xanthi, Konstantinos Zagnaferi, care i-a informat despre sprijinul acordat de autoritățile locale guvernamentale Universității Democritus și s-a arătat încântat de colaborarea româno-elenă în domeniul învățământului. Delegația română s-a întâlnit cu numeroși profesori de la cele trei facultăți politehnice din Xanthi și au vizitat principalele laboratoare ale Politehnicii. În ziua a treia delegația română a vizitat campusul universitar din orașul Alexandroupoli, unde a putut vedea noile laboratoare ale Facultății de Medicină și ale Facultății de Biologie moleculară.

Colaborarea dintre cele două Universități și Uniunea Elenă a început într-un ritm intens, așa că rezultatele muncii depuse nu vor întârzia să se vadă. După cum mărturisea domnul Athanasios Karambinis s-au pus bazele unei mari familii în cadrul căreia studenții și absolvenții celor două universități vor avea numai de câștigat.

Apostolos Patelakis, romedia.gr (ziarul românilor din Grecia)