Traditii si superstitii in duminica Floriilor

În duminica ce precede sărbătoarea Paștelui, toata suflarea meleagurilor autohtone sărbătorește Floriile. Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim este o sărbătoare frumoasă nu doar pentru că este plină de primăvară, de soare, de oameni care parcă regăsesc din nou speranța, de natura care își cere din nou dreptul la viață, nu doar pentru că reconstituie parțial atmosfera marii sărbători pascale, ci și pentru că această zi specială a strâns laolaltă tradiții și superstiții diverse, de mai mare frumusețea și tot dragul. Da, spiritualitatea românească este autentică și încă este vie. Iar ceea ce face cu adevărat interesante aceste tradiții este faptul că în ele se îngemănează atât elemente creștine, cât și precreștine, atât credințe patriarhale, cât și credințe noi, moderne.

În ziua de Florii (cunoscută și sub numele de Duminica Stâlparilor), creștinii sărbătoresc intrarea Domnului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat precum un împărat, cu ovații, flori, ramuri de măslin, curmal, smochin sau salcie (plantele diferă în functie de specificul geografic al zonei), chiar dacă după câteva zile se hotărăște răstignirea Sa pe cruce. Întâmpinarea Domnului este singurul moment menționat în Biblie în care Hristos a acceptat ca oamenii să-i aducă cinstirea cuvenită. Ziua de Florii coincide și cu momentul biruirii morții căci în sâmbăta care precede sărbătoarea Floriilor are loc Învierea lui Lazăr. De aceea, în ziua de Florii se comemorează totodată și morții.

Chiar dacă este considerată o sărbătoare creștină, numele sărbătorii provine din termenul de origine latină Floralia, termen ce desemna o sărbătoare a vegetației, cinstită și îndrăgită de români. Sărbătoarea Floraliei la români echivala cu biruința definitivă a iernii de către primăvară, cu înflorirea salciilor, cu revenirea la viață a naturii și cu cinstirea zeiței Flora. Sărbătoarea creștină a asimilat-o însă pe cea păgână, dar în anumite sate ale țării încă se merge cu Lazarea, colind ce pomenește de o altă zeitate feminină a naturii, Lăzărica, se pare, însă, că de origine tracică.

Salcia, ca element vegetal, sugerează deopotrivă moartea și viața, curătenia spirituală, fertilitatea, dar și renașterea anuală a vegetației. În credința populară, salcia este o plantă îndrăgită și binecuvântată de Maica Domnului pentru că, dintre toate plantele, a fost singura care a manifestat milostenie față de Fecioara Maria, făcându-se punte și ajutand-o astfel să traverseze apele întinse ale unui râu. În această zi, în biserici, se sfințesc florile, ramurile sau coronițele de salcie pe care ulterior creștinii le iau acasă și le așaza la icoane sau în ferestre spre a fi apărati de cele rele și a avea noroc tot anul.

Dacă vrei să-ți cureți trupul și să-l ferești de potențiale boli, această zi are o semnificație aparte. Se spune că florile sfințite în ziua de Florii, adăugate în apa de îmbăiat, au un efect benefic asupra organismului, tămăduindu-l. În anumite zone, salcia sfințită în ziua de Florii este purtată de către barbați la brâu ca să nu îi mai doară mijlocul în timpul muncilor câmpului. Ramurile de salcâm sfințite de Florii au și ele rol fertilizator, fiind indicat să le amplasezi în dreptul ușilor.

În vreme de necaz, cutremur, tunete, fulgere, supărare mare, sperietură se dă foc florilor sfințite. De asemenea, conform unui alt obicei datând din perioada precreștină, mugurii ramurilor de salcii sfințite de Florii se ard pentru a-ți feri casa de grindină sau foc. Bătrânii spun că cel care împarte flori și ramuri de salcie sfințite semenilor este un om plăcut lui Dumnezeu. În plus, dacă vrei ca în anul în curs să ai parte de recolte îmbelșugate și să fii ferit de inundații, grindină sau alte nenorociri, agață în copacii din livadă câteva ramuri sfințite de salcie.

În credința populară, vremea de Florii o prefigurează pe cea de Paști. Dacă va fi soare și cald de Florii, așa va fi și de Paști. Dacă va ploua, iar cerul va fi întunecat – așa va fi vremea de Paști. Conform unor alte superstiții, este bine să te împărtășești în această zi și să ai sufletul deschis și curat, cinstind ziua așa cum se cuvine, dacă vrei să și se îndeplinească dorințele. În credința populară, de vor cânta broaștele de Florii, vara care va urma va fi o vară lungă și frumoasă.

În anumite zone ale țării, ca și în ajunul Bobotezei, în ajunul Floriilor fetele nemăritate pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-l vedea în vis pe cel hărăzit de Dumnezeu. În alte regiuni, busuiocul se fierbe într-un vas cu apă în miezul nopții de Florii, iar după ce sărbătoarea trece, tinerele fete se spală pe cap cu această apă, pentru a avea un păr sănătos și unduitor și pentru a fi plăcute celui iubit. În alte zone, tot pentru a visa chipul ursitului, fetele mari așezau sub pernă flori și muguri de salcie, dar și o oglindă.

În unele sate din Banat și Transilvania încă mai există obiceiul ca fecioarele să depună anumite obiecte personale, o oglindă și o cămață curată, la rădăcina unui păr spre a avea noroc în dragoste și a se mărita curând. Oglinzile sunt folosite mai apoi în descântecele de iubire și frumusețe. Se crede totodată că daca refuzi să “ții” această sărbătoare, obrazul îți va fi invadat de pistrui.

Nici cei dragi care nu mai sunt printre noi nu trebuie uitați în ziua de Florii și se spune că pentru a-i ajuta să-și găsească liniștea trebuie să le pomenim numele într-un lăcaș sfânt, rugându-ne pentru iertarea lor. Amintirea și sufletele morților se cinstesc prin curățarea mormintelor și prin împodobirea cu ramuri de salcâm.

De asemenea, se mai crede că cine va face baie la cap în această zi, în care înfloresc copacii, va albi timpuriu, asemenea acestora. Dereticatul sau curățenia în casă sunt interzise și ele dacă vrei să nu îți meargă rău tot anul. Tot de Florii se scot mărțișoarele ținute la mână sau la piept timp de o luna de zile și se agață de crengile unui copac în floare.

Femeilor le revine datoria de a frământa plăcinte, de a le coace la cuptor și de a le împărți celor nevoiași, iar bărbaților să agațe iarba verde, proaspăt răsărită, în dreptul ușilor, pentru belșugul și rodnicia recoltelor.

Se spune că odată trecută această sărbătoare, urzicile înfloresc și nu mai sunt bune de consumat. De aceea, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Nunta Urzicilor. De asemenea, dacă nu vrei să-ți încarci conștiința cu un păcat mare (pe cruce, Mântuitorul a fost bătut cu urzici) este interzis să mănânci urzici în Săptămâna Mare. Pentru ăa Floriile cad în perioada Postului și în această zi este dezlegare la pește, aduce noroc să consumi carne de pește în această zi de duminica. Și nu uita: în cazul în care se întâmplă să culegi flori în această zi este bine să le ceri iertare înainte de a face acest lucru. Legendele autohtone povestesc despre un suflet al florilor... (garbo.ro)

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

cauta pe faptdivers.ro

Aboneaza-te la newsletter!

 

Sustine faptdivers.ro!

Badge Advertoriale.eu

 

traduce pe faptdivers.ro

Cele mai noi stiri pe faptdivers.ro

Cariera care se anunța a fi extrem de promițătoare a unei sportive din Ploiești a fost curmată prematur din cauza indolenței manifestate de factorii de decizie de la acea vreme. Fă...
Stefan Radu Oprea a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după o întâlnire cu tineri şi studenţi, că s-a aflat în...
Ce nevoie are administrația ploieșteană de o excursie la Oradea, ca să vadă aleșii, în cap cu primarul Adrian Dobre cum lucrează administrația de acolo? E un gest extrem pe care li...
În România nu se știe mai nimic despre șocul post traumatic. În ciuda faptului că țara este plină de psihologi, problemele serioase care pot să apară în diferite domenii de activit...
Scrisoare deschisă Domnule președinte al FRF, Așa cum am promis, nu voi răspunde punctual tuturor insinuărilor și acuzațiilor pe care mi le-ați adus, în ultima perioadă. Refuz să...Copyright © 2018 Stiri online - www.faptdivers.ro. Toate drepturile rezervate. Made by MANCOS . Powered by Joomla!

KANGEN apa vietii - apa alcalina, apa ionizata, apa antioxidantaBDOBC - Imaginea ta este afacerea noastraINCOMOD. Ziar on line din Ploiesti, din Prahova, din Romania!Distribuitor autorizat dresuri Fiore si lenjerie intimaColectare, triere, reparare, stocaj si livrare paleti de ocazieUnic importator parfumuri ROXANNE si XCEEDBia Sun Studio - Studio profesional de bronzare, remodelare corporala   si masaj din PloiestiBia Sun Club - Noi aducem soarele in viata ta! - Salon de bronzareEUROSUN MANAGEMENT & CONSULTINGINFOMEDIU - Revista de mediu si ecologieReporter Economic