Patriarhia loveste “concurenta”/ Candela galbenă o inlocuieste pe cea de supermarket

Scris de Fapt Divers Vineri, 13 Aprilie 2012 08:25

Patriarhia spulberă concurenţa si le “recomandă” credincioşilor să ia Lumină, în noaptea Învierii, cu… candela galbenă. Potrivit site-ului basilica.ro, “cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Română, în colaborare cu Arhiepiscopia Bucureştilor, pune la dispoziţia credincioşilor ortodocşi, cu ocazia sărbătorilor pascale, un nou model de candelă de cult supranumit „Ajutorul tău pentru Catedrala Mântuirii Neamului”, produs de Fabrica de lumânări „Făclia Sfinţilor Români” a Arhiepiscopiei Bucureştilor, după cum ne-a menţionat Arhid. Maxim Ţifui, directorul Fabricii de lumânări”. Acest nou model de candelă a fost conceput şi lansat, ca răspuns la nevoile credincioşilor ortodocşi, care erau nevoiţi să cumpere, din supermarket-uri sau pieţe, candele de diferite forme şi culori, improprii cultului creştin ortodox. Unele din aceste candele de pe piaţa liberă au lipite iconiţe ortodoxe, ajungând după ardere să fie aruncate şi profanate cu sau fără voie. Candela de cult produsă de Patriarhia Română este de mărime medie, cu o durată de ardere de aprox. 60 ore şi este fabricată dintr-un amestec de parafină şi ulei de palmier, având caracteristice specifice cultului creştin-ortodox. Eticheta candelei conţine o imagine cu macheta Catedralei Mântuirii Neamului, precum şi câteva instrucţiuni de folosire pentru siguranţă. De asemenea, culoare paharului este asemănătoare cu cea a cerii de albine, iar capacul metalic este inserat şi gravat cu crucea patriarhală stilizată. Noul model de candelă de cult poate fi achiziţionat de la pangarele şi magazinele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, având preţul de 7 lei. Reamintim, că în pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, se găseşte de anul trecut şi modelul mic de candelă de cult, cu durată de ardere de aprox. 16 ore, care costă 3 lei. După cum se deduce şi din denumirea acestor candele o parte din veniturile strânse prin vânzarea lor vor fi folosite la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, credincioşii care achiziţionează aceste candele de cult fac un gest de solidaritate ortodoxă şi contribuie, precum banul văduvei, la împlinirea grabnică a unui ideal naţional: zidirea Catedralei Mântuirii Neamului.

 

Vinerea Mare , ziua in care Hristos a fost rastignit pe cruce

Scris de Fapt Divers Vineri, 13 Aprilie 2012 07:54

Astăzi este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea păcatelor oamenilor. Conform tradiţiei creştine, în seara Vinerei Mari, la biserică se cântă "Prohodul". Credincioşii trebuie să treacă pe sub masă, simbolul coborârii lui Hristos în mormânt, şi să înconjoare de trei ori biserica înainte de terminarea slujbei. Ultima zi de vineri care încheie Postul Mare este cunoscută, în popor, sub mai multe denumiri. Vinerea Paştilor, pentru că este ultima vineri dinaintea marii sărbători. Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a fost răstignit Iisus Hristos. Vinerea Seacă, pentru că, potrivit obiceiurilor, în această zi trebuie ţinut post negru. În Vinerea Mare credincioşii fac pomenirea patimilor lui Iisus Hristos. Slujbele încep cu Ceasurile împărăteşti, care se citesc doar în ajunurile marilor sărbători. Urmează apoi Vecernia zilei următoare. În timpul slujbei, preoţii scot Sfântul Epitaf - o bucată de pânză pe care este zugrăvită pogorârea în mormânt a Mântuitorului - şi îl aşează pe o masă în mijlocul bisericii. Potrivit ritualului, credincioşii îngenunchează de trei ori în faţa lui şi sărută picioarele Mântuitorului, după care trec pe sub masă. Preoţii iau Sfântul Epitaf şi, urmaţi de credincioşi, înconjoară de trei ori biserica, având lumânări aprinse în mâini. La sfârşitul slujbei, se citeşte o Evanghelie, după care credincioşii se retrag către case. De această zi sunt legate şi numeroase obiceiuri populare. În Bucovina, în Vinerea Mare, se spune că, înainte de răsăritul soarelui, trebuie să alergi desculţ prin rouă sau să te scalzi în ape curgătoare, pentru a fi sănătos tot anul. Tot astăzi, conform tradiţiei creştine, gospodinele nu au voie să coacă în cuptor. Există credinţa că cine coace în această zi face mare păcat, iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti.

 

Ce pregatesti pentru masa de Pasti? Iti dam si noi cateva idei!

Scris de Fapt Divers Joi, 12 Aprilie 2012 12:13

Pască

Ingrediente:

pentru aluat: făină - 550 gr, lapte călduţ – 250 ml, zahăr tos – 180 gr, unt topit  – 80 gr, sare - un vârf de cuţit, coajă de lămâie, un plic de drojdie uscată – 5 gr, gălbenuşuri - 2.

pentru umplutură: brânză de vaci – 500 gr, zahăr tos – 150 gr, zahăr vanilat – 1 plic, rom – o fiolă, gălbenuşuri – 6 buc, stafide – 100 gr, griş- 20 gr, smântână – 2 linguri

pentru uns:  gălbenuş – 1, lapte- 20 ml, miere

Mod de preparare:  Se amestecă laptele călduţ, untul topit, gălbenuşurile, zahărul, sarea, coaja de lămâie, faina şi, la final drojdia uscată. Frământaţi timp de 20-30 min, apoi acoperiţi bolul cu un prosop şi lăsaţi-l la dospit pentru 30 min-45 min. În acest timp punem stafidele într-un bol mic cu puţină apă şi 1/4 din fiola de rom. Le lăsăm 30 min. să se înmoaie, iar apoi le trecem prin strecurătoare. Facem umplutura pentru pască. Se mestecă uşor, în mod circular, pentru a ieşi cât mai pufoasă. Apoi adăugăm stafidele. Pregătim o formă detaşabilă, o ungem cu puţin unt şi o tapetăm cu făină. Împărţim aluatul în două şi  o bucată o întindem într-o formă rotundă şi o punem pe fundul formei. Iar din cealaltă bucată vom face modelul. Îl împărţim în două şi întindem din el două făşii şi le împletim în două ori trei. Îl punem deasupra formei rotunde de aluat pe lângă pereţii formei. Lăsăm la dospit pentru 15 min Punem umplutura în interior.  Ungem pasca cu brânza cu compozita de lapte şi gălbenuş. Încingem cuptorul la 180 de grade şi punem pasca cu brânză la copt pentru 50 de min, iar odată expirat timpul mai verificam dacă este gata cu o scobitoare. Când scoatem pasca cu brânză din cuptor o putem unge cu puţină miere pentru un aspect mai lucios. Se lasă un pic la răcit, apoi se înveleşte în folie transparentă pentru a-şi păstra aroma.

Drob de miel

Ingrediente: măruntaiele de la miel: 1 ficat, 2 rinichi, 1/2 plămân; 3 legături de ceapă, 3 legături de marar, 8 ouă, 1 linguriţă de piper, 1 linguriţă de sare, 50 g ulei.

Se fierb organele de miel şi se toacă la maşina de tocat. Amestecul se sărează şi se piperează după gust, apoi se adaugă peste ceapa şi verdeaţa tocate mărunt şi călite puţin în ulei. Se adaugă ouăle bătute bine. Prapurul se pune într-o tavă unsă bine, cu marginile ieşite afară din formă. În prapur se pune amestecul făcut mai înainte. Tava se dă la cuptor şi se coace la foc potrivit. Când s-a rumenit uşor este gata. Se scoate din tavă şi se serveşte rece, tăiat felii, aşezate pe frunze de salată verde. Dacă organele de miel sunt prea mici se poate completa cu pipote şi ficţei de pui.

Borş de miel

Ingrediente: cap, oase de miel, 50 g zarzavat de ciorbă (pătrunjel, morcov, ţelină), verdeaţă: tarhon, leuştean, 1 ceapă, 500 ml borş, 1 lingură orez, 1 gălbenuş, 2 linguri ulei, sare

Mod de preparare: La ciorba de miel se folosesc în special părţile osoase: capul, oasele pulpelor, pieptul, gâtul. Acestea se pun într-o oală de 5 litri cu 2 litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să difuzeze în apă iar ciorba să iasa mai gustoasă. Între timp se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, se adaugă şi zarzavatul tocat cubuleţe mici şi, după 2 minute, oasele şi carnea de miel împreună cu apa îin care au stat şi 1 linguriţă de sare. Ciorba de miel se fierbe 1 oră, la foc mic, cu oala acoperită, se adaugă orezul şi, după încă 15 minute, 1/2 litru de bors. Se mai lasă să dea câteva clocote, se gustă apoi de sare, se stinge focul şi se adaugă verdeaţa tocată. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.

Stufat

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 4-5 legături de usturoi verde crud, 9-10 legături de ceapă verde, 4-5 linguri de ulei, o linguriţă bulion de ardei, sare, apă sau zeamă de carne.

Mod de preparare: Se spală carnea, se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert într-o oală cu apă caldă. Când începe să fiarbă se curăţă de spumă şi se lasă pe foc să se înmoaie. Separat, se curăţă ceapa şi usturoiul, se spală şi se taie în bucăţi lungi de cca 3-4 cm. Într-o cratiţă se pune puţina apă sau zeamă de carne, şi se lasă pe foc să fiarbă. Când clocoteşte, se adaugă usturoiul şi ceapa, se amestecă şi se pune uleiul. Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să fiarbă înnăbuşit. Când zarzavaturile s-au înmuiat, se adaugă carnea, se pune bulionul, se mai adaugă zeamă de carne sau apă, atat cât să acopere conţinutul, şi sare după gust. Se amestecă bine şi se bagă catiţa în cuptor. unde se lasă să fiarbă, la foc potrivit, până scade din lichid.

Friptură de miel la tava

Ingrediente: 1 pulpă de miel, 200ml ulei, 2 căţei de usturoi, 1 rădăcină mică pătrunjel, 1 ţelină mică, 2 foi de dafin, 50 ml oţet, 2 fire de rozmarin, sare, piper

Mod de preparare: Se prepară marinata astfel: se curăţă rădăcinile de pătrunjel şi ţelina, se spală şi se taie în cubuleţe. Se toacă mărunt usturoiul şi rozmarinul. Se amestecă toate acestea cu uleiul, oţetul, 300 ml apă, foile de dafin, 1 linguriţă rasă cu piper şi 1 lingură sare grunjoasă. Se curăţă pulpa de miel de pieliţe şi tendoane, se spală bine cu apă rece, se pune pe un fund de lemn şi se crestează în 3-4 felii mari, apoi cu un cuţit cu vârful ascuţit se înţeapăa peste tot cat mai des, astfel încât atunci când înfigeţi cuţitul în carne, acesta să pătrundă până ajunge la fundul de lemn. Puneţi pulpa într-un castron mai mare şi tunati peste ea sosul pentru marinat. Acoperiţi castronul cu folie de plastic sau cu un capac şi puneţi-l la frigider pentru circa 3 ore. Scoateţi pulpa de miel din sosul în care a stat la marinat şi adăugaţi-o într-o tavă mai adâncă. Sosul se strecoară şi se toarnă în tavă peste pulpă. Tava sa introduce în cuptorul încins şi se coace pulpa, la foc mic spre mediu, circa 2 ore. Cât timp carnea se frige în cuptor, din când în când, se stropeşte cu sosul din tavă. Când pulpa s-a rumenit frumos pe deasupra, se scoate din cuptor, se taie în felii de circa 5-7 mm grosime şi se serveşte caldă cu o garnitură la alegere.

Cozonac cu nucă

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr tos, 400 ml lapte, 80 g drojdie, 6 ouă, 200 ml ulei, o lingură sare, esenţă de rom, vanilie, răzătură de lămâie şi portocală.

Mod de preparare: Se amestecă drojdia împreună cu 100 ml lapte cald şi 100 g făină, se face maia şi se pune la dospit. Într-un vas se pune făina, care se amestecă cu maiaua. Se iau 3 ouă întregi şi 3 gălbenuşuri şi se amestecă cu zahărul, laptele, sarea şi esenţele. Se încalzesc pe foc şi se răstoarnă peste compoziţia respectivă. Se amestecă bine până când coca începe să se desprindă de pe mână. Din acest moment se pune ulei, puţin câte puţin. Se dă la cald până creşte. Se pregătesc două forme, care se ung cu margarină. Se împarte coca în două, se umple cu diverse preparate, cum ar fi nucă şi stafide sau rahat şi mac. Se introduce la cuptor şi se lasă timp de 50 minute la 160 - 170˚C.

 

S-a lansat monografia comunei prahovene Blejoi

Scris de Fapt Divers Joi, 05 Aprilie 2012 18:32

La 526 de ani de atestare documentară a localităţii Blejoi, locuitorii comunei şi ai judeţului Prahova au posibilitatea de a cunoaşte mai bine istoria acestor locuri şi de a o transmite peste veacuri urmaşilor. Nu trebuie să uităm după cum spunea istoricul Nicolae Iorga că  ,,fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi cu  urechea ca să o auzi şi trebuie un dram de iubire ca să o înţelegi”.

 

Pergamente impotriva Cavalerilor Templieri, in expozitia secretelor Vaticanului/ Video

Scris de Fapt Divers Joi, 01 Martie 2012 22:40

Este prima oară, şi probabil singura dată când documentele părăsesc Arhivele Vaticanului”- spun organizatorii expoziţiei Lux in Arcana. Un salt unic în trecut, care te lasă fără respiraţie. E greu să descrii emoţia cu care păşeşti într-o sală unde sunt adunate, manuscrise vechi de sute şi sute de ani. Documente care au trecut prin mâna celor mai cunoscuţi şi puternici oameni ai istoriei, scrisori inedite semnate de  oameni de ştiinţă, savanţi şi artişti- documente, până azi, rezervate doar unor privilegiaţi. Am căpătat statut de privilegiaţi. Expoziţia „Lux in Arcana” este rodul unor repetate selecţi de comori între comori arhivistice. Arhivele secrete ale Vaticanului se întind, dacă rafturile ar fi puse în linie dreaptă- pe o lungime de 85 de km. Acum un an şi jumătate, când s-a decis organizarea expoziţiei, responsabilii au ales, din mii de documente unice, care conţin milioane de nume, date şi informaţii- pe cele mai semnificative, scrie www.gazetaromaneasca.com . Mai întîi, au selecţionat 300, dar şi aşa era prea mult. Aşa că au ales o sută de manuscrise rarităţi între rarităţi. Expoziţia este găzduită de Muzeele Capitoline din Roma şi este împărţită în şapte sectoare bine delimitate. Vizitatorii pot cerceta cu ochii lor scrisori, codice, pergamente şi registre care au fost scoase, acum,  la lumină, pentru prima oară, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la fondarea Arhivelor Secrete ale Vaticanului.„Aşa se scrie istoria”- este primul gând pe care îl ai, păşind pe coridoarele expoziţiei. Documentele originale sunt acolo, în faţa ta, scrise de mână, cu o caligrafie măruntă, mai mult sau mai puţin lizibilă: vorbesc de la sine, sunt seci şi detaliate. Un exemplu: scrisoarea lui Michelangelo către episcopul din Cesena, în legătură cu lucrările de pe şantierul Bazilicii Sfântul Petru. Pe o chitanţă vedem semnătura celebrului sculptor Bernini, rămasă şi ea ca mărturie a unor relaţii de muncă, vechi de sute de ani. Aflăm din expoziţie că denumirea arhivelor „secrete” atrage curiozitatea tuturor şi a aprins imaginaţia scriitorilor, de-a lungul anilor. De fapt, denumirea arhivelor de „secrete” vine de la sintagma „Archivum secretum” care înseamnă Arhiva privată, deci personală, a Papei. Tocmai pentru a demonstra, într-un fel,  „transparenţa” dorită de organizatori, expoziţia se intitulează „Lux in arcana”, „Lumină în Arhivă”. Documentele acoperă o arie geografică extinsă: Europa, Asia, America, Africa. Ziariştii observă cu aviditate mesaje de la popoare îndepărtate, scrise în toate limbile, pe hârtie, mătase, coajă de copac sau pergament. Vedem primul manuscris în limba mongolă, care este prezent în expoziţie. La câţiva paşi, se poate admira o misivă a Împărătesei Chinei, scrisă pe o fâşie de mătase lungă de un metru şi ceva, în 1650. Împărăteasa, care face parte din dinastia Wang, îi comunică Papei că s-a convertit la catolicism, luând numele de Elena. Tot Papei- Leon al XIII-lea numit „mare maestru al rugăciunilor”, îi este adresat şi mesajul indienilor Ojibwe şi scrijelit pe o coajă de mesteacăn. La fel de inedită este şi o misivă în limba quechua primită de Papa Clement al VIII-lea de la incaşi. O întreagă secţiune a expoziţiei este dedicată protagonistelor feminine ale istoriei, care au avut, de-a lungul timpului, legături spirituale cu Sfântul Scaun. Împărăteasa Sissi a Austriei îi trimite Papei Pius al IX-lea o scrisoare de mulţumire, în timp ce Cristina, regina Suediei, semnează actul de abdicare. Un document care dă fiori vizitatorului este ultima scrisoare a Mariei Stuart adresată Papei Sixtus al V-lea în 1586, cu două luni înainte de a urca pe eşafod. Un alt mesaj, altă regină, aceeaşi soartă: Maria Antoaneta, care deplânge situaţia în care se află, cu puţin înainte de a fi decapitată. Este expus, în aceeaşi secţiune, şi documentul prin care a fost proclamată Dogma Neprihănitei Zămisliri a Maicii Domnului. Poate unul din cele mai impozante şi importante documente prezentate este scrisoarea membrilor Parlamentului englez către Papa Clement al VII-lea din 1530, prin care se solicită anularea căsătoriei dintre Henric al VIII-lea şi Caterina de Aragon. Un document cu atât mai „greu” ca valoare istorică, cu cât este îmbogăţit cu sigiliile a peste 80 de lorzi şi episcopi englezi, susţinători ai regelui. Refuzul Papei de a aproba divorţul a avut ca efect schisma cu Biserica Catolică şi naşterea celei Anglicane. De la naşterea bisericii Anglicane, la naşterea Luteranismului: este expusă şi bula papală prin care Papa l-a excomunicat pe Martin Luter. Un alt capitol dureros al istoriei Bisericii Catolice este marcat prin expunerea documentelor legate de procesele conduse împotriva lui Galileo Galilei şi cel contra lui Giordano Bruno, condamnat ca eretic şi ars pe rug în februarie 1600. Episoade obscure şi parţial „iluminate” din istoria milenară a Bisericii Catolice, apar în 60 de metri de pergament care conţin 231 de mărturii împotriva Cavalerilor Templieri. O pecete masivă este pusă pe documentul care confirmă „Concordatul” dintre Republica Franceză şi Sfântul Scaun, punctând începutul libertăţii religioase în Franţa. Cursiv, cu litere apăsate, se poate citi şi semnătura la finele documentului: Bonaparte. Nu lipsesc pagini inedite legate de corespondenţa unor cunoscuţi filozofi şi oameni de ştiinţă: Erasmus de Rotterdam, Niccolo Copernico sau Voltaire, care i se adresează Papei Benedict al XIV-lea. La ieşirea din Muzeele Capitoline, în sfârşit, îţi poţi trage răsuflarea şi te întrebi dacă nu cumva ai ratat un document important, însemnat pe lista celor „100”.

Foto: Gazeta Românească

 

Pagina 44 din 45

«ÎnceputAnterior4142434445UrmătorSfârşit»

cauta pe faptdivers.ro

Aboneaza-te la newsletter!

 

Sustine faptdivers.ro!

Badge Advertoriale.eu

 

traduce pe faptdivers.ro

Cele mai noi stiri pe faptdivers.ro

Inspectia Judiciara a inceput ancheta efectiva la unitatea de elita a Laurei Kovesi din Ploiesti. In prezent, o echipa de inspectori judiciari de la Directia de inspectie judiciara...
Ploieștenii ăși fac nevoile pe unde apucă, pe străzile din plin centrul orașului. Că se întâmplă așa o dovedește și imaginea surprinsă de un cititor al nostru. Fotografia a fost fă...
România reală începe să se miște. Deocamdată timd, dar tot e ceva. Cei mai mulți oameni din țara asta nu-și doresc să fie conduși de indivizi care umblă în chiloți prin metroul buc...
Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, împreună cu secretarul de stat Paula Pîrvănescu, au avut o întrevedere cu consultanții care au asis...
Se anunță probleme serioase pentru Clubul Sportiv Municipal Ploiești. După ce are o mulțime de dosare de plată a sportivilor și antrenorilor în instanță, la CSM Ploiești se întâmpl...



Copyright © 2018 Stiri online - www.faptdivers.ro. Toate drepturile rezervate. Made by MANCOS . Powered by Joomla!

KANGEN apa vietii - apa alcalina, apa ionizata, apa antioxidantaBDOBC - Imaginea ta este afacerea noastraINCOMOD. Ziar on line din Ploiesti, din Prahova, din Romania!Distribuitor autorizat dresuri Fiore si lenjerie intimaColectare, triere, reparare, stocaj si livrare paleti de ocazieUnic importator parfumuri ROXANNE si XCEEDBia Sun Studio - Studio profesional de bronzare, remodelare corporala   si masaj din PloiestiBia Sun Club - Noi aducem soarele in viata ta! - Salon de bronzareEUROSUN MANAGEMENT & CONSULTINGINFOMEDIU - Revista de mediu si ecologieReporter Economic